Ami a szemünk előtt zajlik, nem más, mint vertikális népvándorlás. A mozgás most nem jár földrajzilag értelmezhető helyváltoztatással. A kulturálatlanság, a butaság, az ízléstelenség, műveletlenség, erő-imádat, a vad indulat nem vízszintesen vonul, hanem a társadalmi liftben utazik gigantikus tömegével alulról felfelé.
Ennek a liftnek a motorjába két fontos dolog szállítja az üzemanyagot. A pénztelenség és az internet. 
A feladatot nem az vállalja el, nem az kapja, aki ahhoz a legjobban ért, mert a szakértelem drága, a profi túl sok pénzt kér. Inkább azt bízzák meg, aki olcsón, ingyen vállalja, esetleg még ő fizet. És nem baj, hogy így gyenge lesz a minőség. Apró dolog, úgysem veszi észre senki. Mire a sok apróság feltűnő tömeggé áll össze, már késő lesz bánkódni.
Az internet felhangosítja a hangját azoknak, akiket a korábban használt médiumok szűrői be se engedtek a közbeszédbe, vagy kitessékeltek onnan. Ma a filozófus bölcs gondolatai már ugyanolyan súllyal jelennek meg a kommunikációs térben, mint az alpári ocsmányságok. Talán nem kell bizonygatnom, kik vannak többen. A műveltség, bölcsesség, érzékenység tehát halványulóban van, és helyét átveszi a vertikális népvándorlás sötét kavargása.
A lift motorját a korrupció olajozza. Ahol virágzik, ott a lift simábban, sebesebben suhan felfelé. És nincs erő, ami ezt megakadályozná, vagy akár csak fékezhetné. 

Szerző: Bornai Tibor  2013.02.06. 16:36 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr845066015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiborpapa 2013.02.12. 22:24:10

Éhségem van az okos szóra, a bölcsességre és a jóra. Agresszív ostobaság harsog, erejét bizonygatja. A hatalom kézből eteti, s ezzel jóllakatja. Az értelem túlélést remél, szól, és van, aki meghallgatja! Van, aki meghallgatja!

Többet nem rímelek, költőt nem mímelek.
Abbahagytam :)

evaandrea 2013.02.24. 18:39:31

Akkor most megint el kell bújni a "föld alá", hogy van a gagyi felett, mellett más is, és szépen lassan erővé kell kovácsolódni...
Miért van az, hogy mindenki értetlenül, tétlenül, elszörnyedve nézi ezt az irdatlan leépülést, és a túlélésre játszik...csak nem megint a félelem kezdi befészkelni magát a szívünkbe????

Patreides · patreides.blog.hu 2013.03.01. 13:58:48

Két tényezőt azért még érdemes lenne itt megvizsgálni; az egyik a demagóg politikusok szerepe, akik a hatalomért bármire képesek, és az álmuk a birkanyájjá züllesztett, bármire manipulálható tömeg. A másik pedig a média szerepe, és ezen belül legfőképpen a kereskedelmi televíziók tevékenysége és színvonala, és az, hogy hogyan süllyesztik le a nézők igényszintjét azzal a kifogással takarózva, hogy ők csak a létező igényeket szolgálják ki a minél magasabb nézettség érdekében.
Az internet megszólalási lehetőséget jelent az emberek széles rétegeinek, ez önmagában pozitív dolog, szerintem hiba lenne bűnbaknak kikiáltani.

Jakab Andor 2013.04.03. 17:53:00

Márai erről a függőleges háborúról nagyon régen írt már, most tényleg egyre többen érzik, hogy zajlik.
süti beállítások módosítása