Kedves barátaim, testvérbátyáim és nővéreim, akik a hatvanas éveket csináltátok! Akikre úgy felnéztem! Akik miatt vagyok most az, aki vagyok. Ugye, emlékeztek még arra az időszakra? Öt-tíz évvel voltatok idősebbek nálam, és azt mondtátok, apáitok megbuktak a vizsgán. Két olyan világháborút hoztak össze, amiből egy is sok lett volna. Ti másképp akartok élni. Elővettétek a virág-szimbólumot, és az atombéke jelvényt, zenéltetek és filozófiát alkottatok. A szeretetet hirdettétek, az egyenlőséget, az egymás iránti megértést, a vallások közös gondolatait hangsúlyoztátok. Mind a mai napig mindannyian tudjátok, micsoda nagyszerű szelek fújtak a hatvanas években. Nem maguktól. Ti fújtátok ezeket. Figyeljetek ide! Még nem vagytok öregek. Ötvennyolc és hatvannyolc között lehettek. Még nem mondhatjátok, hogy nektek már befellegzett. Még van egy dobásotok. Csináljátok meg még egyszer. Csak rajtatok múlik. Jónéhányan talán már olyan pozícióban vagytok, ahol komoly befolyást lehet gyakorolni a dolgok menetére. Emlékezzetek, és rájöttök, pontosan tudjátok, mit kell csinálni. Még sokan vagytok. Forgassátok meg még egyszer a világot, ezt a világot, amelyben ismét felbukkant a sok ronda jelenség, amely annyi keserűséget hozott a XX. Századra. Ne nézzétek tétlenül! És mi, akik akkoriban még óvodások, vagy kisiskolások voltunk, lelkesen állunk most mellétek, büszkén arra, hogy olyanokkal foghatunk össze, mint amilyenek ti vagytok. Amilyenek ti voltatok, és amilyenek legyetek újra!
A hatvanas évek legendásak voltak. Most tegyük a tízes éveket legendássá! Vagy legalább próbáljuk meg. Ebbe a vállalkozásba még belebukni is szép, sikerre vinni pedig több, mint szép lenne: életbevágóan fontos.

Szerző: Bornai Tibor  2012.05.28. 22:13 45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr34551711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őri András · http://www.creativslave.hu 2012.05.30. 08:17:39

Kár, hogy a felelős posztokon levő exhippik a mai konzervatívok. De egyébként jó ötlet lenne.

trai 2012.05.30. 11:21:44

Aranyosan szép, és idealista gondolat...
az 50 évvel későbbi reneszánszhoz...
A Fényes szelek nemzedéke picit korábbi, jó egy évtizeddel...
a mai 58-68 évesek meg nyugdíjasok már...

A szégyen az, hogy épp azok a narancsos "fiatal demokraták" - aki a 80-as évek végére fújtak új szelet - restaurálják az egykori 1944-es vész-korszakot, ide a XXI.Századba...

Ezt a Felhívást valójában feléjük kéne címezni!

virág andrás 2012.05.30. 14:13:25

Tibor! Érdemes lenne megtudni, ki mit gondol erről. Nem akarok senkinek a nevében beszélni, de én azt hiszem, hogy a mi nemzedékünk kevésbé állta ki a próbát, mint a megelőzőek és sajnos az idő meg egyebek megroppantották és darabokra törték azokat az ideákat, amikről beszélsz.Ez a nemzedék - ha megfigyeled - már nem tud harmonikusan megszólalni és nyílt arccal fordulni a világ felé. De abban igazad van, hogy nagyon fontos lenne, ha - amíg élünk - őszintén elmondja mindegyikünk, amit gondol és amit átélt. De az már első sorban a Ti feladatotok, hogy ebből kihámozzátok azt, ami számotokra mond valamit.Ha nincs ellenedre, ezt a felhívást közölni fogjuk a Leleplező következő számában, ami kb. 10 nap múlva kerül utcára. Ha nem akarod, sürgősen jelezz vissza, mert még ma betesszük, kommentár nélkül. Minden jót, nagyon érdekes a gondolat, amit fölvetettél. v.a.

cutcopy 2012.05.30. 14:31:55

Mi van? Minek kell felforgatni a világot?
Valami koncerted lesz Tibi..?

luzs 2012.05.30. 16:42:38

Valamikor én is csodáltam a hatvanas éveket, sajnáltam, hogy nem akkor voltam fiatal. Megvalósultak az álmok, szabadságot hozott és sorolhatnám! Kicsit idősebben, kicsit másként látom. Mit is hozott valójában? Szabad szerelmet, szabad szexet, szabad drogokat, szabad semmittevést, szabad nihilt... És nézzük meg mit is ért el? Felbomlott családokat, csonka családban felnőtt gyerekeket, jó, ha az anya tudta ki volt az apa... Hűtlenséget mindenhez: szerelem, társ, barát, család, haza, munka (kivéve a pénzt!). A másság tiszteletét hozta: a tradicionálisan "alanyi jogon" nem járó tiszteletet eltörölte (idősebbek, nők, stb.), mert nem vívták ki, de sok deviáns viselkedőnek "alanyi jogon" megadta, még ha pont az ellenkezőjét "vívta is ki". És mit történt az akkori hippikkel? Egy részük hippi maradt és sosem jutott egyről a kettőre és a konzervatív társadalom volt a hibás, de ő felelősséget nem vállalt semmiért és örök serdülő akart maradni. Más részük rájött, hogy szorgalmasan dolgozni kell ahhoz, hogy előremenjenek a dolgok, és ha ez azzal járt, hogy öltönyt kellett húzzon, akkor felhúzta, rájött, hogy jobb stabil családi fészekbe hazamenni és családot alapított és felelősséget vállalt mindezért, felnőtt és őrá azt mondják, hogy elárulta ifjúkori álmait. Mint pl. a fenti felhívásban...

pétercár 2012.05.30. 19:49:47

Szép, megkapó, egyben egy kicsit kétségbeesett írás..., olyan igazi '60-as, '70-es feeling, de lássuk be, az álmoknak vége..., Isten a tanúm, én megpróbáltam, a magam módján persze, városi SZDSZ-t szerveztem (szerveztünk), '88-tól '94-ig még látszott remény, mi lett belőle??, szégyen és gyalázat, hogy erre jutottunk!..., marad a zene, az irodalom, becsukom a kaput (illetve próbálom becsukni, hehe, nem mindig sikerül), azt hiszem, ezen a fertályon az ember menthetetlen..., de: I'm still living in a dream we had, for me it is not ower (ahogyan Neil Young mester mondta volt), közhely, de a remény hal meg utoljára, próbálok hinni ebben(még egy kicsit)..., azért kösz, jó olvasni ilyeneket, ezért is tettem ki a FB-ra:)...

Bornai Tibor 2012.05.30. 20:30:08

Köszönöm a szép kommenteket. Tudom én, hogy idealizmus, de hát milyen legyek? Realista? :-)

kulup 2012.05.30. 20:47:37

Gratulálok az új könyvedhez, épp az előbb fejeztem be. Várom a Tesztoszteron CD-t. A Volvot pedig köszönjük, a lányom minden nap emlegeti.

Csülök 2012.05.31. 08:31:13

@luzs:
Drogok a hatvanas évek Magyarországán? Miket beszélsz össze?
"Hódító, rabló katonának én nem állok
Testvéreim gyilkosává én nem válok"
Énekelte az Illés 69'-ben...

h.tom · http://zenci-blog.blogspot.com/ 2012.05.31. 09:04:41

Engem megérintettek ezek a szép és okos gondolatok!
Rég éreztem ilyent!
Sajnos a lelkesedésem a tehetetlenség érzésével párosul.
Emlékezem, és rájövök, hogy nem tudom, mit kellene csinálni!
Képes vagyok még a tiszta hitre és tettekre?
Remélem, szeretném…

csakskubizok 2012.05.31. 10:36:06

teljesen egyetértek luzs-zsal
én még akkor nem éltem, de szerintem az egy önző, csak saját magával, a saját örömei kielégítésével foglalkozó nemzedék.
nem véletlen, hogy sokan kiábrándultak belőle
beszédes h.tom bejegyzése, hogy "a lelkesedésem a tehetetlenség érzésével párosul". hát itt van a dolgok gyökere....

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.05.31. 11:03:56

Ha jól értem, Bornai nem arra hív fel, hogy virággal a fürtök között, kart karba öltve táncoljuk körbe az országot. Arra hív fel, hogy a befolyásos pozícióban lévők próbálják meg levetkőzni a beléjük égett egoizmust, cinizmust és általános nihilt, térjenek vissza a tisztességes, jószándékú eszméikhez és céljaikhoz, és próbálják meg a saját eszközeikkel jobb irányba fordítani Magyarországot. Ez nem idealizmus, hanem egy józan polgár jogos elvárása.

pétercár 2012.05.31. 19:56:39

Inoff, így van, hogy egy páran mit hablatyolnak itt össze, nem is értem...

TH 2012.05.31. 21:37:52

@Inoffensus: nem csak a "befolyásos pozícióban levőkről" szól ez...

@luzs: a poszt inkább a gyűlölködésről, és mások bűnbakká kikiáltásáról szól, nem arról, ha valaki öltönyt húz, és családot alapít.

naky52 2012.06.01. 09:07:35

Tibor felhívása nekem nagyon tetszik. Azt sokan érezzük, hogy valamit tenni kell, de nem tudjuk hogyan. A közömbösség a legrosszabb, amit tehetünk, és talán nem kellene még leírni ezt a korosztályt akkor sem, ha már sokan nyugdíjasok. Azt is sokan érezzük, hogy ha nem történik valami, nagy baj lesz, amit szeretnénk elkerülni, ha nem is önmagunkért, a gyerekeinkért, unokákért.

luzs 2012.06.01. 14:53:09

"A szeretetet hirdettétek, az egyenlőséget, az egymás iránti megértést": szinte minden vallás ezt hirdeti,semmi újat nem hozott ebben a 60-as évek. A megvalósítás meg legtöbbször elcsúszik az emberi önzés miatt... Hát erről próbáltam írni, hogy a 60-as évek is elcsúszott. Mo-n nem volt drog, de a nyugati világban volt rendesen. Mo-n meg az elmúlt 20 évben lett minden szabad, hat itt is lett drog dögivel!

"Forgassátok meg még egyszer a világot, ezt a világot, amelyben ismét felbukkant a sok ronda jelenség" Pontosan ez az! Egyszer már megforgatták a világot és sok jó nem lett belőle. Most vannak akik vissza akarják forgatni a világot, mert azt gondolják a régiben is voltak értékek és nem csak rossz. Az hogy ezt Bornai Tibor és gondolom még sokan mások "ronda jelenségnek" tarják... ? Nyilván mindig lesznek a valami ellen és a valamiért dolgozó emberek.

igazából az itteni hozzászólások is mutatják, hogy két nézőpontra oszthatók az emberek.

luzs 2012.06.01. 14:55:02

@Csülök: Mo-n nem volt drog, de a nyugati világban volt rendesen. Mo-n meg az elmúlt 20 évben lett minden szabad, hát itt is lett drog dögivel!

Hogy az Illés mit énekelt...? Ma állítólag a nagy szerzőpáros nem áll szóba egymással, mert más a politikai nézetük... Szóval mi is lett a nagy szeretet megvalósításával?

Bad Pritt 2012.06.01. 16:57:09

Egyet értek!

Nem az lett az álmainkból, amit gondoltunk.

Egyet nem értek!

... hogy miért. Rajtunk is múlt? Én egész életemben próbáltam magam távol tartani pártoktól, politikától, (véleményem azért volt) elég sokat dolgoztam, hogy 56 évesen hitelt vehessek fel. Már munkám sincs, de nyugdíjat még nem kapok.

Szerintem nekem most kell politikusnak menni. Én olyan jó diktátor bírnék lenni, akit mindenki szeret. Tibor, ha pártot alapítasz, Veled leszek! A fiatalok úgy tűnik még nem akarnak forradalmat. :( Mutassuk meg nekik!

2012.06.02. 00:13:32

munkáját még mindég szeretni és végezni akaró gyógypedagógusként éppen ma gondolkodtam azon, hogy a velem egykorúak "tevése" és tehetetlensége milyen mélységekig juttatott már bennünket. Menthetetlen idealistaként sokáig reméltem, hogy azok az emberek, akik a közvetlen környezetemben ilyen-olyan döntéshozó pozíciókban "döntenek" -akikkel annak idején együtt jártam iskolába, buliba, versenyekre , s akkoriban még teljesen normálisnak tűntek- nem felejtették el teljesen a régi énjüket. Sajnos szembesülni kell azzal, hogy aki "pozícióba" kerül, először elveszíti a szemét a látáshoz, azután a fülét a halláshoz, az eszét a gondolkodáshoz, végül a szívét is az érzéshez.Ezek az avétos tartozékai az embernek nem szükségesek - sőt akadályozói is - egy mai politikusnak...

Czika57 2012.06.02. 18:14:40

Nagyon szép, okos gondolatok szitkok és átkok nélkül.... Köszönöm, Tibor! Rám számíthatsz!...ha ez számít....:(

windmilly07 2012.06.09. 17:58:09

Köszönöm a gondolataidat Tibor!:-))Én is a "hatvanas évekkel" és Bornai Tiborral vagyok!:-)).....de sajna ez már a gyakorlatban, nem sokat ér :-P

lapi 2.1 2012.11.28. 20:42:50

ez olyan, mintha vki usian boltot egy hatvanéves veteránnal akarná legyőzni. ez nem hősies, hanem szánalmas/komikus lenne.

getva 2013.05.18. 11:42:38

minek. begyöpösödött köcsög mind. úgy akar fiatal maradni, hogy a nevében fiatalok előtt csúszik hason. Bocs fater...

getva 2013.05.18. 11:45:52

jav: akarnak, fiatalok, nevükben.
elnézést, be vagyok baszva

oras 2013.06.13. 18:57:18

58 éves vagyok. Maga az "ötlet" végül is tetszhetne, de az "ötlet" - reálisan nézve - színtiszta idealizmus, illetve ostobaság.
Színtiszta idealizmus, mert azt várná az én generációmtól, hogy tisztuljon meg, szabaduljon meg attól a mocsoktól, ami évtizedeken át rakódott rá. Sajna, ez levakarhatatlan, kedves Bornai Tibor! A bőrünket hamarabb le tudnád nyúzni, mint a megalkuvásokkal, megalázásokkal, perifériára rugdosásunkkal megélt életünkre rakódott, mocsokkal átitatott páncélunkat! Ezt, tudod, annak idején direkt növesztettük, félelemből, csalódottságból, kiábrándultságból... S összenőtt a lelkünkkel. Már mi magunk vagyunk ez a páncélzat, amely távol tart minden lelkesítő cselekedettől, igazság-hirdetéstől vagy -osztástól. A magunk kis kispolgári igazságaiban hiszünk, a családi tűzhely melegében, az unokák önfeledt mosolyában, az aprópénzes, de - épp ezért - a nyugdíjig biztosnak látszó munkahelyünkben. Szóval, azokban a hatvanas-hetvenes években még elítélt kispolgári dagonyázásban... A '80-as évek végén ott voltunk! Erőnk teljében, '30-as, '40-es éveinket tapostuk. Akkor még hittünk, kiálltunk, hirdettük, leírtuk, beléptünk! S nem értettük, hogyan ment más irányba az egész, mint amiért küzdöttünk. Pedig milyen szépen indult! '88 június, demonstráció az erdélyi - tervezett - falurombolás ellen, majd szeptember, a Bős-nagymarosi tüntetés... Aztán újratemettük Nagy Imrét '89 júniusában, Kádárt pedig rá egy hónapra... Tudod te, milyen boldogok voltunk? Aztán köztársaság, szabad választások, elmennek az oroszok... S nézd meg, mi lett belőle! Látod?! Tízezernyi, százezernyi, sőt milliónyi nyílt tekintetű lelkes, naiv amatőr, akiket pár száz gazember, vagy hatalomba került, üveggyöngyökkel elkábított idióta megvezetett, aztán kisemmizett, s még ki is röhögött.
S mi csak néztünk, mint a moziban. Én már akkor el akartam menni az országból, a '90-es évek közepén, mert annyira szégyelltem magam, illetve annyira tehetetlennek éreztem magam. S tudod, a Kádár-korszakban ez nem merült fel bennem, mert azt hittem, hogy nekem ITT lesz dolgom, feladatom, a hazámban. Ott, akkor, az elején el is végeztem, emiatt nem szégyenkezem, sőt! De ma már tudom, hogy kihasználtak és hülyének néztek. S tudod mi volt a baj? Az, hogy egy ép erkölcsi értékrendű ember egyszerűen nem képes úgy gondolkodni, mint ők. Ezért vagyunk kiszolgáltatottak. Ezért lehet bennünket újra és újra bepalizni. Pártoskodás? Ja! S tudod mire jöttem rá azidőtájt? A szakmai hozzá nem értés, a korrupció, a pofátlan, erőszakos senkik uralma éppúgy pártsemleges, mint a tisztességes naivak kisemmizése és kiröhögése. Nos, ha valaki azt mondja nekem úgy '88 táján, hogy kedves uram, 2008-ban vagy 2013-ban fontosabb lesz a párt-hovatartozás egy szakmai tisztség betöltésénél, egy zsíros "koncesszió" elnyerésénél stb. mint most, akkor minden bizonnyal elhajózok Új-Zélandra. De az a baj, hogy nem hittem volna el. S lám, a valóság!
Azóta páncélt növesztettünk, elfordultunk az egykor lenézett kispolgári értékek felé. Próbálunk túlélni.
Nos, kedves Bornai Tibor! Mindezek után nekünk kellene itt valakiket valahova vezetni? Na ne! Ugyanúgy járnánk, ugyanúgy alkalmatlanok vagyunk rá, mint bármelyik későbbi generáció színe-java! Mi már bizonyítottan megbuktunk. De hidd el, a később jövő tisztességeseknek sincs esélyük.
Sajnos.

Ajtony 2013.06.14. 12:06:16

'68 után MO-on: a csöves farmereseket és a hoszú hajú fiatalokat "csak úgy" megrakták a rendőrök. Lakásért, egyetemért léptek fiatalok a pártba, KISZ-be. Két hetente elkápráztatott Roger Moor egy szombat esti negyven-perces epizóddal. Talán kicsit később volt egy kis szele a szexuális forradalomnak, de azon kívül dúlt a diktatúra. Középszerű hülyegyerekek kerültek egyetemre a papa szochazáért kitüntetésével, míg igazi értelmiségi kölyköket nem vettek fel "helyhiány" miatt. Csak az merte játszani az "ellenzékit", akit megbíztak vele, vagy akinek az apjába/anyjába helyezte bizalmát a PÁRT. Igazit nem is láttunk, mert a napokat karistolta a priccsébe Sopronkőhidán. Mire is ez a nagy nosztalgia? Talán a párizsi aranyifjak lázadása fogott meg? Ne felejtsük azt se, hogy az akkori "lázadók" nyugati kommunista szülei tapsikoltak az '56-os kivégzéseknek. Nincs másért nosztalgiázni, mint a fiatalságunkért! - az meg nem jön vissza. Az az idöszak csak békésnek látszott, de nem volt az. Ma inkább azon kéne gondolkodni, hogy évekig hittünk - már aki - a folyamatos növekedésben, hittünk a fejlődő országok gyarmatosításában, míg nem rá kellett jönnünk - mi is abba a kategóriába tartozunk. '90 után üveggyöngyért adták el mindenünket, ami ért valamit - mint megrészegült indiánok amerika hőskorában. Azokkal szeressük egymást, akik pénzért kollaboráltak? - akik ma légkondis metáfényűből nézik le a verejtéküket és életüket adókat? - akik a valutahiteleknél rosszabb kondíciókkal adósítottak el bennünket, gyerekeinket és unokáinkat? Nem! Sajnos nem fogjuk őket szeretni, mert arra se voltak képesek, hogy hazahozzák magyar bankokba az ellopott 250 milliárd dollárt. Nem. Sajnos nem fogjuk szeretni őket, mert vittek mindent, ami vihető volt. Nem! Nem fogjuk szeretni őket azért se, mert ők se szeretnek bennünket. Téged se szeretnek Tibor, csak eljátszák addig, amíg kedvükre gondolkozol, kedvükre beszélsz. Sajnálom, hogy így van. Jézusnak meg nem érdemes állni, az "első" is elég csúnyán végezte.

Ildikó Vörösné 2013.06.14. 17:57:59

Kedves Tibor ! Azt is megkellene kérdezned , hogy jó volt - e nekünk a diktatura . Én 61 éves vagyok és semilyen párthoz nem tartoztam . Örültem , hogy 2 gyermekem melett kitudtam gazdálkodni , hogy befizessek 1 szövetkezeti lakásra . Mai napig is ezt fizetem , de már az OTP által megemelt összeggel . Nem érzem magam bűnösnek , mert én elsősorban az anya szerepét töltöm és töltöttem be . Elhiheted nekem , hogy jómagam is nagyon sokat nélkülöztem . Gondolj csak bele , hogy a mi gyermekeink is szenvedik az életet . 2 gyermekem vállalkozó . Férjemmel a két kezünk munkájával neveltük őket . Most ők vállalkozók és családokat tartanak el az írányításukkal . Szegény férjem és én is gyakran olyan főnökök viselkedését kelett eltűrnünk akik erkölcstelen és alul iskolázottak voltak . Férjem nem élvezhette a nyugdiját , mert meghalt . Jó magam is rokkantra dolgoztam magam . Nagyon nehéz a gyermekeimnek is hiszen hatalmas az adóterhük , de a dolgozokat becsületesen megfizetik . Mivelhogy mi is becsületre neveltük őket . Az akkori rendszer a kommunistákat támogatta . Mi soha nem voltunk köztük . Már akkor is láttuk , hogy nem jól forog az országunk kereke . Most itt állok özvegyen 44 évi munka után . Gondolod , hogy magas nyugdijam van ? És most ezekután itéljél el !
Lehet , hogy el sem olvasod , mert kit érdekel egy beteg nyugdijas ?
Énértákelem a lázadásod , mert sok igazság van benne .
Üdvözlettel : Ildikó

Pál Szerdahelyi 2013.06.14. 19:11:26

Kedves Tibor és a többiek!

Az általad említett generációhoz tartozom, ezért van némi rálátásom a korra, amit felvázoltál.
Akkoriban nemcsak "divat" volt lázadni, de némi perspektíva is mutatkozott a kitűzött célok elérésére. Az (el)ismert világban léteztek oly hatalmak, vagy félhatalmak, melyek ezek mellé állhattak. De a világ nagyon megváltozott.
Ma mi ellen lázadnál?
Egy csomó olyan dolog van, amiket meg kellene változtatni, ebben igazad van. Sajnos manapság szinte reménytelen ezek mellé állni.
Magyarországot általános utálat húzza le. Az EU csak a még (sajnos) meglévő hibákra reagál, és evvel "meghülyíti" honfitársainkat. De pokolba az EU-val, a passzátszelet nem onnan fújják.
Manapság az erkölcs, a megértés, a lojalitás, az igazság mind-mind a gazdasági (pénzügyi) érdekeknek van alárendelve.
A demokrácia és karakánság fellegvárát úgy hívják hogy: USA.
Sajnos a gazdaság fellegvára is arrafelé található, a világ második terrorista államában. Az első Izrael.
Igazság és demokrácia bajnoka? Hol az igazság, amikor a tengeren túlról olyanokat támogatnak főleg pénzzel, mint a köztörvényes Bajnai, a félhülye Gyurcsány és társaik.
Hol volt az igazság, amikor megtámadta és kivéreztette Irakot? Utólag csak kiderült, hogy semmi sem volt igaz a mondvacsinált okokból.
Ezen okokra hivatkozva megjátssza a világcsendőr szerepet.
És hol volt, amikor Közép Afrikában a hutu és tuszi törzsek irtották egymást emberek millióit pusztítva el? Ja, hogy az nem illett be a gazdasági érdekeikbe?
Sebaj, ez legyen a mások gondja.
Amikor a szerbek és az albánok gyilkolták egymást Koszovóban, akkor igen, az már az ő érdekszférájába tartozott. Ez az igazság igencsak egyoldalú megközelítése. Szelektív döntések!
Messze mentem az eredeti gondolataidtól, amikkel mélységesen egyetértek, csak félő, hogy manapság már nem jópofa dolog virágkoszorúval a fejeden békét hirdetni, esetleg egyenlőségért kiállni oly fegyverek elé, amik mögött ezek állnak.
Ha ez a világrend nem tud megváltozni, félelmeim szerint a most felnövő generációnak nem sok és nem fényes jövőt jósolok.

Ne legyen igazam!

Bogdányi Attila 2013.06.19. 07:58:16

Kedves Tibor!

Én is a '60-as évek szülötte vagyok, mint Te, és úgy éreztem a '80-as évek második felében elindultunk egy úton, amit sajnos már az első lépések után elkaszáltak, és egy torzszülött lett belőle. Az ős-liberálisok megdöbbenve vették észre, hogy Mark Palmer akkori USA nagykövet írta a forgatókönyvet, és sokan eljátszották a szerepüket. Ezért nem lehetett itt afféle személyre pontosabban nemzetre szabott demokrácia.
Ami meg most van az a legrosszabb kotyvaszték, a Horthy és Kádár rendszer torz ötvözete: külsőségekben, díszleteiben a Horthy korszakot, tartalmában, módszereiben a Kádár korszakot majmolja. Hát ide jutottunk.

centurio1944 2013.06.20. 16:30:48

@trai: Ki restaurál itt milyen vészkorszakot? Elgurult a gyógyszer?

trai 2013.06.20. 22:18:11

@centurio1944: a Kossuth tér 44-előtti állapotra-alakítása, Horthy kultuszának élesztése, ( szobor-állításokkal, utca- és tér-elnevezésekkel,) nyilas szerzők alaptantervbe tétele, - csupán első jelei... "déjá vue" érzetei...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.11.17. 22:03:16

@Pál Szerdahelyi: Tibor Rólad szólt. A félhülyézésről, az ellenségkeresésről, a valóság helyett egy egyoldalú művilágban élésről.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.11.17. 22:08:38

@luzs: Ez mesterséges szembeállítás. Nincs ellentmondás aközött, hogy valaki sikeres lett, és nem adta fel az elveit. Tibor épp azt mondja nekem, hogy csak esetleg elrejtette - nem lehet minden kesztyűt felvenni, és komoly erőfeszítés kell ahhoz, hogy valaki saját erejéből (korrumpálás, protekció nélkül) sikeres legyen. De a siker mércéje nem csak a magsra jutás. És én sikeresnek tartom azt, aki képességeit ki tudta teljesíteni, becsületes maradt, és ezzel nem jutott olyan magas polcra, mint becstelenül juthatott volna. És ezeknek kell ismét kiállni az elveik mellett, amelyeket nem tagadtak meg, de nem is hangoztattak. @csakskubizok: Nagyon jó, nem éltél akkor, de határozott véleményed van. A 68-asok lázadásának vagy az örököse, csak ők tudták mi ellen lázadtak. És néha csak most derül ki (Snowden ügy, "Stay behind" illetve Gladio", hogy abban is igazuk volt, amiről akkor úgy tűnt, hogy csak képzelik.

drukkker 2013.11.19. 02:59:02

Valaki felemlítette a rendszerváltáskori ifjakat, akik ma az ország irányítói, egyben a legnagyobb antidemokraták is. A 60-as évek forradalmárai, a 68-as diákmozgalámrok, mára rémséges ellenségekké váltak az akkori ifjak szemében. Chon Benditt. A Párizsi fáklyavivő. Liberális undor Orbán szemében. Ez mindent lemond a cikk szerzőjének. Ha ez lehetséges, akkor miről is beszélünk? Szabadság, szeretet?

KLAc 2013.11.19. 05:49:27

Akkoriban huszon éves voltam, meg vagyok szólítva, hát jelentkezem; de kellenének vezetők, húzó nevek. Presser-Adamis írhatna egy mai "Hogyan mondjam el neked?"-et, mert amit Ákos csinált a közszolgálati Kossuth rádióval, azért szégyellheti magát... De ezt csak jelképként említem, mert mai korszakunk mindenben üres, és unt. Az mégis csak a fantáziaszegénység jele, hogy a 60-as évek csápolását utánozzák a mai gyerekek; hát nincs új kifejező eszközük? És a Békemenet nekem bizony a Békekölcsönt, Béketábort juttatja eszembe, Matolcsy gazdasági csodafegyverei a 68-as Új mechanizmust. Igen, kellene egy mai „Hiány” Kornai Jánostól is. Szerintem ideológiának sem megfelelő ma már a keresztény hagyomány, hiszen az Univerzumról már bizonyos, hogy nem Isten teremtette. A dolgokat végre nem hinni kell, ha lehet tudni is!

croatico 2013.11.20. 08:01:56

Félelmetes, hogy a hozzászólók többsége milyen közhelyesen Magyarországra szűkíti le a Tibi írását. Pedig ő a világról, a Világról ír. Szerintem a fegyverkezésről, az éhező emeberek millióiról, a föld kincseinek elherdálásáról, a másik ember munkaerejéből történő profitálásról, a tolerancia hiányáról beszél. És teljesen egyetértek vele. Változtassuk meg a világot.

Tamás1.16 2015.11.08. 18:07:28

Benne vagyok, de ha lehet kezdjük itthon!

whitemagica 2015.11.08. 18:43:13

Olvasom a kommenteket.., talán nem is kéne, mert lehangolóak vagytok, tisztelet a kevés kivételnek.
Részemről benne vagyok :)

Ferenc Füredi 2015.11.08. 20:07:14

Megszólitottál, megtisztelő, hogy nem tartasz minket vén marhának, mint korosztályodból sokan. Igen, emlékezünk, és elég sokat tudunk még a hatvanas évek lázadásairól. Aki közülünk még megtartotta józan eszét és mértéktartását, jól tudja, hogy a mi úgynevezett nagy generációnk teljesítményét se lebecsülni, se túlbecsülni nem szabad. Igen, akkoriban lenéztük, lebecsültük apánk korosztályát, semmiképp nem akartunk sem külső, sem belső tulajdonságainkban hasonlítani rájuk. Miért? Mert megalkuvónak, gyávának tartottuk az egész apai korosztályt. Nagyon sokat, sajnos túl sokat vársz a mi korosztályunktól. Nézz körül a hazánkban. Ha a tükörbe nézek, egy szakállas, beesett szemű vén hülyét látok. Alig viselem el ezt a borzasztó, hazug, otromba rendszert, de azt hiszem, a dühöngésen kívül már nem vagyok másra képes. Tibor, forradalmat, legyen az egy komoly társadalmi átrendeződés kiharcolása, csak idős emberekkel nem lehet sem elkezdeni, sem végigvinni. Akkor sem, ha a mi gondolkodásunk talán még nem gyepesedett be, kulturális, politikai, technikai, és technológiai, kommunikációs téren próbálunk lépést tartani veletek. A nagy generáció sok meghatározó személyisége meghalt, sokan betegek, szegénységben telnek a napjaik, megalázó mértékű nyugdíjat, esetleg minimálbért kapnak. Azért azt is tudod nyilván, hogy az én, a mi generációnk sok tekintetben nem tudott a teljes társadalomban gyökeret ereszteni, rétegmozgalom maradt. A mai korosztályok közül fájdalmasan kevesen maradtunk, akik legalább még dühösek vagyunk, mozgunk. A társadalom többsége ijesztően passzív, soha semmi köze nem volt se a mi, se a Te korosztályod jobb és haladó nézeteihez. Sajnos valódi társadalmi forradalmat, huszonegyedik századi hazát a fiataloknak kell kiharcolni. Beismerem nem vagyok optimista.

Tisztelettel és szeretettel

Füredi Ferenc
Költő és egykori lapszerkesztő

Ferenc Füredi 2015.11.08. 20:21:30

Bocs, még egy gondolat. Szinte minden hozzászólás, akár egyetértek vele, akár nem, ismerős hangon szól, igen, ez a mi generációnk hangja. Örülök, hogy végre a sokféle vélemény között alig találni otromba hülyeséget, és személyeskedést. Már ezért is érdemes volt ezt a blogot létrehozni.

agyurika 2015.11.09. 09:53:42

@Bogdányi Attila: még mindig jobb hogy belül kádári és csak kívülről horthy, már ha muszáj választani. :)))

egyébként engem - aki a fészbukról csöppentem most ide - eléggé lehangol, hogy itt mindenki másoktól várja a lökést - még az olyan méltán ajnározott közblogger művészek is, mint bornai tibor. mert hiába minden, ha ő is csak könyörgőn visszarévedni tud az egykori harcosok csodatetteire és tőlük tud csak elvárni forradalmi tettet... azzal ugyanis mindennél jobban elismeri saját meghunyászkodását.
mert barátaim, dumálni mindenki tud. szépen verselni is sokan, danolni meg aztán pláne. na de tenni? lépni? fellázadni?
jobb helyeken egy göncz temetés után már lángba borult volna fél óbuda, de hogy az összes városi fidesziroda, az ziher. itt meg csak az ajvékolás megy... oké hogy mindenki fél, mert kölyke vannak, meg vagyona - akármekkora is. meg hogy a demokrata habitustól távol áll az erőszak alkalmazása, de akkor elég a szócséplő papirhuszárkodásból és elő a vesztenivaló nélküli csőcselékkel, akik kijárhatják a bornaik helyett és mellett a változtatás útját. ja, illik persze leszólni ezt a mindig mindenre kapható droid réteget, de nélkülük soha nem volt még valódi változás. lehet hogy csak fizetett rohamosztagosok, de ha az éceszgéberek a tollaikon nem képesek tovább lépni, akkor bizony a csőcseléknek van itt az idejük. ha olyan okosak a lázadó értelmiség, mint amilyennek szereti magát láttatni, akkor szedje össze rájuk a muníciót és állítsa maga mellé ezt a bárkit kiszolgálni képes bé(r)középet. nélkülük ugyanis csak a szent pofázásra fogja tudni futni. márpedig ez a hatalom csak az erő szavát érti, azt pedig a csőcselék tudja jól artikulálni. és ha majd a mezei nép azt látja, hogy már lángokban a parlament, és elverve jó pár miniszter, akkor maga is elő fog majd merészkedni a barlangjából és új irány születhet a romokon. persze lesznek áldozatok, de megtisztulhat a kép. ha pedig mégsem - mert elfogy a muníció, vagy mert kisül, hogy megmenteni vágyott barlanglakó tömegeknek végül is tökmindegy -, akkor be kell ismerni, hogy ennyi volt. és lehet szépen hazamenni. vagy a világ szebb reményű helyeire.

ilyen durva egyszerű a képlet. a szép szavak, pláne a visszarévedő könyörgés ma már csak lárifári...

Emma Szalay 2015.11.10. 04:15:01

Kedves Tibor! Elolvastam a felhivasodat es az utana jovo eddigi hozzaszolasokat. En is ennek az idonek a gyermekeket vagyok es ha vissza gondolok a lelkem tele lessz szines fenyekkel! Husz evessen a vilagot valtoztatni, szarnyalni, szebbe tenni nem nezett ki olyan szornyu neheznek.66-ban elhagytam a hazamat mert akkor ugy erztem megfulladok ha marafok(disszidaltam) Ausztriaban, Olaszorszag es vegul 68- ban Kanada! Teljessen uj vilag tarta kapujat es Toronto a hippie menyorszag kozepe volt.Itt kimondhattam amit gondoltam, ha mas volt a velemenyem meghalgatnak, ugy oltoztem ahogy nekem tetszett es mindezek kozben a lelkem nehezen viselte el az otthoni allapotokat.A birosag tavolletemben teljes vagyonelkobzasra itelt, minden levelem fenyitottak mielott Edesapam olvashatja.O akit a kommonista rendszer letaposott, megalazott nemtudtam anyam 56-ban sem ravenni, hogy elhagyjuk az orszagot mert azt mondta, hogy O Magyar es lessz meg szebb ido.Elerkezett 89 mikor lelkessen irta most leszaz orszag vegre szabad, demokratikus, keruleti valaszt bizottsag elnoke lett, hitt es mi lett belole?! A farkasokbol baranyok lettek, hatalmas vagyonokat haracsoltak ossze akik addig sem voltak szegenyeket! Majdnem hazamentem de addigra mar apam latta mi tortenik es nem engedte.Az akkori sok velem egyidosben kialudt a feny, semmi nem valtozott, a demokracia csak ures szozat lett, akkor megint tomegevel hagytak el az orszagot mert azt hittek itt kinnt jobb, hat nem, itt is csak korbe-korbe tanc van.Tulajdonkeppen egy vilag forradalmat kellene megszervezni mert maskeppen mindig ugyanoda erunk mindig vissza ahonnan elindultunk.Nezz korul mitortenik Europaban! Hogyan lehet ezt a sotet emberhullamot megallitani? Hogy lehet a fiatalokat otthon tartani? Biztossan akarunk nektek segiteni de ez mar nem a mi harcunk hanem a tietek!

Kissy Patrik 2017.03.04. 20:14:21

Öreg forradalmár? Nemlétező fogalom. Egyébként meg nem a természet rendje a virgonc öregember, szintúgy, mint az életunt mindenbe beletörődő fiatal ember. Ettől függetlenül díjazom, hogy tenni akarsz a nemzet jobb sorsáért.

Kissy Patrik 2017.03.04. 20:42:25

@Ajtony: Megdöbbető, amit ebben a blogban olvsok erről a korszakról, de az összes hsz között a tiéd a legmegdöbbentőbb, mivel ebben a korszakban kisgyerek, majd tini voltam, és az egész időszakot én békésnek és boldognak éltem meg, abból, amit írtál, én még tini koromban sem semmit sem vettem észre

Ajtony 2020.10.04. 23:56:10

@Kissy Patrik: hosszú történetek százai maradtak meg bennem. Persze a legtöbb vidám, mint a katonatörténetek - ki emlékszik szívesen a rosszra? Akkor törnek elő a keserűbb emlékek, amikor valaki - talán szerencsés csillagzat alatt született - elkezdi polírozni azokat az éveket. Bizony, a legtöbb akkori fiatal a nyugdíj felé közeledik, vagy már tönkrement egészsége miatt "elment". A magyarok korán halnak (by József Attila). Igaz, akiket nem tört meg az élet, még sokat tudnak erről az időszakról. Megélt történelem. amit írtál: kisgyerek, majd tini voltam - mást mutat. Mi is igyekeztünk a gyerekeinket úgy nevelni, hogy a rosszat ne érezzék, ne tapasztalják. Ez így volt jó!(?) A választ persze az élet már megadta - részben sikeres, hiszen a két gyerekem egyetemet végzett és itthon is normálisan megélnek. Részben sikertelen - a politika bűvészei talán éppen azért tudják etetni őket, mert nem beszéltünk eleget velük arról, ami rossz, vagy sokszor pokoli volt. Már felnőttként érti meg az ember, hogy a zsidó emberek miért foglalkoznak annyit a Holokauszttal - mert történelem ismétli magát. Ma, 2020-ban látjuk, hogy a mi kelet/közép európai országainkban a 45 évnyi szovjet rendszer miatt okosabbak, óvatosabbak vagyunk, mint a boldog nyugat országaiban élők. Mi a fasisztákat és az antifasisztákat is gyanakodva nézzük - mindkét csoport az erőszakra épül. Forradalom? Túrót.
süti beállítások módosítása