Azt hallom, aki Magyarországon végzi el az egyetemet, ne menjen külföldre. Akkor ugyanis kárba veszne a rájuk költött pénz, a drága közpénz. Töprengek.
Ha azt hallom, valaki nem mehet el az országból, a vasfüggöny jut eszembe. A vasfüggöny arra volt jó, hogy az akkori urak olyan országot csináljanak, amilyen nekik tetszik, és mégis maradjon benne állampolgár, aki ezt végignézi, sőt, munkájával fenntartja. Olyan színházi rendezők ők, akik bezáratják a nézőtér kijáratait, hogy a nézők kénytelenek legyenek végignézni hagymázos rendezői koncepciójuk förmeteg gyümölcsét. Pedig a pénzüket a nézők vitték be a színházba, jegyár formájában.
Szerintem a megoldás a nyitott, európai szellemiségű, szabad Magyarország lenne. Nem mennének el a végzett egyetemisták. És ha elmennének? Visszajönnének. Mindenki ott szeret lenni, ahol jó lenni, ez ennyire egyszerű. És ha még mindig van, aki a kárba veszett közpénz miatt aggódik, azt azzal nyugtatgatnám, hogy ha fillérre kiszámolnánk, azt látnánk, hogy mi jártunk jól. Azon a szabadon járható kulturális, művészet-barát, tudományos országúton nem csak mennének, hanem jönnének is az értékek. Ha az az út, felénk lejtene, zuhognának, ömlenének, záporoznának.
Attól félek, az az út jelenleg egyre meredekebben lejt kifelé. A rendező pedig egyre képtelenebb ötleteivel sokkolja a közönséget, miközben izmosra gyúrt jegyszedőnénijeit már felfegyverezte. Ezt muszáj lesz végig nézni.

Szerző: Bornai Tibor  2012.12.22. 17:35 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr124977656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása