Szerintem az ember eredendően kerek. Nem valamilyen oldali, hanem mindenoldali. Én például egyetlen nap leforgása alatt képes vagyok valamiről konzervatívan gondolkodni, másról szabadelvűen, kisvártatva megint valamiről szociális érzékenységgel, és bevallom, néha egy-egy pillanatra még szélsőséges gondolat is átvillan az agyamon. (Nem fajgyűlölő jellegű, az hiányzik a készletemből, de töredelmesen beismerem, erőszakos, durva gondolat előfordul. Szerencsére ritkán.) És természetesen a hit kérdései is foglalkoztatnak olykor.
Nem tudom elhinni, hogy az, aki féltve őrzi lelki és szellemi egészségét, képes rá, hogy mindig és egyfolytában csak egyetlen szempont szerint éljen, egyetlen irányból nézze a dolgokat és egyetlen oldalhoz kösse minden gondolatát.
Aki nem félti, arról viszont el tudom.

Szerző: Bornai Tibor  2013.05.16. 14:16 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr695303144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

száradafa · http://muzsiattila.blogspot.com/ 2013.05.19. 08:13:46

Lelki és szellemi egészségét féltve őrző kerek ember volnék én is...ha minden igaz...

Bornai Tibor 2013.05.19. 10:09:43

@száradafa: Az ember legalábbis megpróbál az lenni. És már a szándék megvalósítja a célt.

Tiborpapa 2013.05.20. 22:55:43

Jobbkezes vagyok, a szívem bal oldalon dobog, az agyam középen ül. Sokan vagyunk így, de többen mintha elfeledkeznénk arról, hogy ez így kerek és egész. Szerintem.

Tiborpapa 2013.05.24. 23:21:42

Nem tudom, az alábbi idézetnek ki a szerzője, de az illetőnek jól működnek az érzékszervei.

"EGY AMERIKAI ÚJSÁGÍRÓ CIKKE MAGYARORSZÁGRÓL

Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de káromolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…"

Ez is elég kerek, sőt már inkább gömbölyű.

sirwalter 2013.05.26. 09:58:35

@Tiborpapa: legalábbis neked kerek... na ez a "szép", amikor már a kerekség is relatív... ;)
süti beállítások módosítása