Szóval arra gondoltam - remélem, még szabad könnyedén eljátszadozni egy gondolattal - hogy mi volna, ha...
Manapság azt méricskélik, mennyibe kerül az adófizetőknek egy-egy kormányzati döntés. Vajon be lehet árazni az ilyesmit? Forintosítható a "mi lett volna, ha..."? Nem tudom. De ha igen, ha igazolható, hogy egy politikai színpadon elmondott mondat mennyi kárt, vagy hasznot hoz az országnak, ha kiszámolható, hogy egy adó bevezetése, egy gazdasági szabályozó életbeléptetése milyen anyagi következményekkel jár, akkor van egy ötletem.
Rendben, tessék kiszámolni. Lássuk tisztán, egy kormány mennyi hasznot (vagy kárt) okozott a működésével. Ez az adat lásson napvilágot a soron következő választások előtti hónapban. Ekkor pedig legyen következménye. Ha a szaldó pozitív, azok, akik négy évvel korábban kormányra segítették ezeket a zseniket, részesüljenek a haszonból. Ha negatív, akkor viszont dobják össze ők azt a pénzt, amit miattuk, a tévesen hatalomra emelt pártjuk miatt az ország elveszített. Az előbbit lehetne kapónak, az utóbbit adónak nevezni. Az állam, azaz mi, nem károsodnánk, és mindenki kétszer is meggondolná, kire szavaz.
Az ugyanis nem igazságos, hogy a haszonból senki sem részesül, a kárt viszont mindenki fizeti.
Vagy ez hülyeség? 

Szerző: Bornai Tibor  2012.04.24. 23:59 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr884471844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

40-es 2012.04.25. 08:39:24

Ajjaj. Tibor, ki kellene számolni, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány döntései vajon mennyi "kárt" okoztak az adófizetőknek. Milyen lenne a szaldó?
Van egy sejtésem: a mostanra már több mint 40-es lista (ti. a börtön-, vagy pénzbüntetésre ítélt MSZP-s, SUDSZ-es közszereplők listája) által okozott veszteségből majdnem fel is virágoztathatnánk az országot. Nem beszélve a működési költségekre felvett súlyos hitelek kamataiból! Ezt add össze! :)

Bornai Tibor 2012.04.25. 08:53:32

@40-es: Éppen ez lenne a cél. Az ország felvirágoztatása. És az, hogy érezzük, ha jól, vagy rosszul döntöttünk a szavazófülkében. És a humorérzék.

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2012.04.25. 10:41:55

Negatív szaldó esetén vajon vállalná-e a szavazóbázis minden tagja, hogy ők egykoron eltökélt szavazók voltak? Esetleg a kétmillió szavazóból bevállalná kétszáz.

A humorérzék sajnos nem pártsemleges, tapasztalataim szerint legalábbis...

Leonard Zelig 2012.04.25. 16:01:59

A szavazás - szerencsére - titkos.
Így simán letagadhatom, hogy (nem) a Fideszre szavaztam.
süti beállítások módosítása