Mostanában feltámadt a gondolat néhány ember fejében, hogy vissza kéne állítani a halálbüntetést.
Ezeknek az embereknek azt javaslom, először gondolják át, egészen pontosan mit is tudnak a halálról. Úgy érzem, ők automatikusan azt hiszik, az rossz. A legrosszabb. Vajon keresztények ők? Mert ha igen, tudniuk kell, hogy van rosszabb. Ez a világ, amelyben élünk, siralomvölgy, tehát rosszabb helyzet, mint ami a túlvilágon vár ránk. Jó, lehet, hogy van pokol, üsttel, meg kénkővel. És ha nincs? Ha bűneink valahogy más megvilágításba helyeződnek odaát? Ha olyan hitben élnek a halálbüntetést követelők, amelyik a reinkarnációt tanítja, szintén nem egyértelmű, vajon baj-e ha a következő születés időpontja közelebb kerül. Nem tudhatjuk biztosan, mi történik azzal, aki átmegy. Ezért aztán nem lehetünk biztosak benne, hogy a halálbüntetés nem megkönnyebbülés-e annak, akinek bűne borzalmas teherként nyomja a vállát. 
Azt hiszem, ha életem végéig börtöncellában kellene ülnöm, azt nagyobb büntetésnek érezném, mintha egyetlen pillanat alatt túllennék az egészen.
Egy büntetésnek csak akkor van értelme, ha pontosan tudjuk, mit érünk el vele. Ha valakit életfogytig tartó csokoládéevésre ítélnének, világosan látszana, mi lesz abban a rossz, és mi a jó. A halálbüntetés nem ilyen. És visszafordíthatatlan.

Szerző: Bornai Tibor  2012.07.23. 09:43 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr694672221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2012.07.23. 22:41:40

Ja. A halál annak büntetés, akinek az élete jó. Akinek az élete rossz, az ismeretlennél is látatlanban rosszabb, annak megváltás.
Vajon akik halálbüntetést akarnak, mind támogatják e az eutanáziát is? Azért az ügyért valahogy kevesebben szoktak felszólalni.

Szerintem a vérre szomjazók azt képzelik hogy a bűnösöknek akik "megússzák életfogytiglannal" valami szupervidám, boldog életük van és még ettől is meg akarják fosztani őket. (Úgy érzem kicsit benne van az is hogy mi magyarok nem vagyunk túl boldogok általában, tehát más se legyen az)

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.25. 17:37:09

Szerintem te valahol nagyon, de nagyon el vagy tévedve.
A halálbüntetés visszaállítását szorgalmazók közt elég sokféle gondolkodású ember és "ember" van.
Van aki azért, mert bízik benne, hogy a bűnelkövetők szemében elég elrettentő erővel bír, hogy a puszta lehetőség is csökkentse bizonyos bűncselekmények számát.
Van aki talán valóban azért, mert azt hiszi, ez a legrosszabb, amivel egy embert büntetni lehet (szvsz hülyeség, ha meghalt, meghalt, nincs tovább)
Van aki úgy gondolja, minek etetni a bűnözőket, hiszen sokuk jobban él a börtönben, mintha szabadlábon lenne.
stb. stb. stb.

Az előttem szóló pornómániás hozzászólása kapcsán: hát igen, az euthanázia sokkal érdekesebb kérdés lenne...

Bennem mostanság támadt fel a "vérszomj", mióta a politikusbűnözők rabolják az országot... miattuk szívesen venném, ha visszaállítanák a halálbüntetést (lehetőleg még ők, hogy aztán elsők közt kerüljenek akasztófára azért, hogy évtizedekre előre tönkreteszik két-három-négy év alatt az országot és a benne élőket)
süti beállítások módosítása