Ha én gonosz lennék, és hatalmat szeretnék magamnak, megkérdezném magamtól, kire számíthatok. Azt felelném, a többségre. És vajon kik alkotják a többséget? Jól körülnéznék, és alapos tájékozódás után úgy találnám, valami miatt buta ember sokkal több van, mint okos. Mivel a buta ember szavazata éppen annyit ér, mint az okosé, hát úgy döntenék, a buták tetszését kell elnyernem. Mondom, ha gonosz lennék. Megvizsgálnám, minek örülnek a buta emberek? Úgy találnám, annak, ha valaki igazolja őket, érvényessé teszi a butaságaikat, ugyanazt mondja, mint ők, így állítva a sok butaságról, hogy az mind okosság. Ha gonosz lennék, már dörzsölném is a tenyeremet, hiszen okos is lennék, és egy okos tud úgy csinálni, mintha buta lenne. Könnyű az, gondolnám, ha gonosz lennék. Sokkal könnyebb, mint egy butának úgy tenni, mintha okos lenne. Azon a szitán ugyanis az okosok hamar átlátnak. De hát kit érdekelnek, az okosok? Kevesen vannak. Legalább a fele az okosoknak gyáva, tehát számíthatok rá, hogy hat rájuk a tömegvonzás, amit képviselek. A másik felük pedig túl okos, folyton vitatkoznak egymással, fontosabb nekik az "egyfajta" meg a "másrészről", mint bármi. Nem kell törődnöm velük. Hiába okosak, ha a butaság jó sokszor elhangzik, okossággá válik, és akkor süthetik a tudományukat. Szóval könnyű dolgom lenne.
Ha gonosz lennék.

Szerző: Bornai Tibor  2012.09.30. 18:36 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr654811885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2012.09.30. 20:23:46

Szerintem jobb gonosz lennél a most készleten lévőknél ;)

alf (törölt) 2012.09.30. 20:25:18

What does mean "művészet"?
Valami olyasmit, hogy elmondhatni tudom, de nem számít, hogy megérkezik e. Nos, ezt én most egy ilyen bejegyzésnek gondolom. Miközben persze nagyon várva olvasom minden egyes új bejegyzésed, és bizony... meglepetésekkel telien csodálattal telt tisztelettel bámulom, ahogy vállalod.
Ahogy ő vállalta:
jakabandor.blog.hu/2011/11/30/sophie_scholl
Gyávák vagyunk, mert gyávának születtünk, de 'A Művész' ki meri mondani azt, amit mi kisemberek ritkán: Nem szabad konformnak, nem szabad konformistának lenni! Mert ha mégis, akkor minden elveszett! és nem a menekülés, hanem a lehetetlen elfogadásának elutasítása a fontos!

Csinti 2012.10.01. 11:31:38

Na ez a Te bajod!
Nem vagy buta, és gyáva sem akarsz lenni - mi lesz ebből?
És gonosz meg soha nem tudtál/tudnál lenni.
Ez egy halmozottan hátrányos helyzet, mint az el nem vált értelmiségi szülők gyerekéé :))

alf (törölt) 2012.10.03. 19:41:39

Jut eszembe, az idevágó klasszikust kellett volna írjam a címre válaszként a hosszú litánia helyett:
"Ha gonosz lennék..."

... de nem vagy!

:)
süti beállítások módosítása