Minden olyan embertől, akit előző írásom megbántott, bocsánatot kérek. Nem ez volt a szándékom, és ha pontosan végigolvassák még egyszer, ez talán ki is derül. A mocskolódóktól pedig azt kérem, gondolják végig, biztosan én idegesítettem fel őket ennyire, vagy már előzőleg tette ezt velük valaki. És akkor itt a nagy kérdés: ki volt az?

Szerző: Bornai Tibor  2012.11.08. 09:25 71 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr254896691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki volt az? 2012.11.08. 11:18:01

Minden olyan embertől, akit előző írásom megbántott, bocsánatot kérek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2012.11.08. 10:12:16

A bocsánatkérés rendes Tőled. A mocskolódókkal ne foglalkozz, mert ők alig 5%-át tették ki a hozzászólóknak. A megalapozott bírálaton viszont nem ártana elgondolkoznod, mert a többség elég jól leírta, mi a baj a legutóbbi bejegyzéseddel. Egy másik weboldalon olvastam egy hozzászólást, amely remekül összefoglalta azt, amit magam is gondolok a témáról (s amit tegnap, talán kevésbé összeszedetten, de magam is megírtam itt):

Egyrészt a köztévé nem "a Trianon előtti Magyarországra", hanem a Kárpát-medencére kiterjedő időjárás-jelentést közöl, ami azért mégiscsak egy létező természetföldrajzi egység.

Másrészt a térképen - természetesen - a jelenlegi államhatárok szerepelnek, úgyhogy nincs miért diplomáciai jegyzékeket küldözgetni (nem is küldözget egyébként senki). A Felvidék, Délvidék stb. kifejezéseket meg azért használjuk, mert ezeket a tájegységeket így hívják magyarul. A német tévékben is Warschau-t írnak Warszawa helyett, de emiatt még sohasem tiltakoztak a lengyelek.

Harmadrészt a fent említett területeken rengeteg magyar él, éspedig köztudomásúlag nem azért, mert kivándorolt, ugye. A magyar tévé adását ők is tudják fogni, ill. meg tudják nézni az interneten. Miért ne kaphatnának ők is magyar nyelvű időjárás-jelentést???

Negyedrészt a szintén közszolgálati Duna TV-n tán az indulása óta ilyen időjárás-jelentéseket sugároztak, úgyhogy az írás mindenképp késett vagy húsz évet. (Persze leginkább meg sem kellett volna írni.)

Nagyjából ennyi. Rengeteg dolog miatt lehet aggódni, felháborodni a magyar közélet és köztévé kapcsán, de speciel az időjárás-jelentés pont nem ilyen. Furcsállom, hogy álproblémákat kreálsz ott, ahol valódiból is van elég.

szárnyas 2012.11.08. 10:20:30

Dráni annyiban korrekt, hogy bocsánatot kér. Ez nem túl jellemző manapság.
Tegnapi posztjával mélységesen nem értek egyet.

Tiborpapa 2012.11.08. 11:30:38

Elnézést lehet kérni, azoktól, akik félreértelmezték a tegnapi írást, mert nem volt számukra egyértelmű a szándék. Ezért lehet esetleg hibáztatni az írót, de kételkedni, sőt tagadni jószándékát, az merő rosszindulat. Ezek az emberek nem is akarják megérteni, hogy itt pusztán a jószomszédi viszonyokról lenne szó. Nem az időjárásról, nem a "magyar"ságról, nem Trianonról, stb. Ne csodálkozzunk, ha minden szomszédunk rühell minket, mivel mi egyetlen alkalmat sem hagyunk ki, hogy az orruk alá dörgöljük, hogy a nagyszüleik loptak.
A sérelmeinket nem történelmi igazságtétellel kell orvosolni, mert az más ártatlanoknak okoz újabb sérelmeket. Abból meg sosem lesz békés egymás mellett élés. Emelkedjünk ezen felül, s mutassuk meg, a határainkon belül maradt tudás, és értelem is érdemel Nobel-díjakat. Tiszteletet nem arroganciával, agresszióval lehet kivívni, hanem bölcsességgel.
A bölcs ember az arroganciára, nem arroganciával reagál. Inkább lenyeli azt, mert tudja, hogy akár megemészti azt, akár nem, előbb utóbb úgyis kijön belőle valamilyen formában. Így talán elkerülhető, hogy szaporodjon , mert azt már nehéz lenyelni.
A bocsánatkérés meg bizonyság arra, hogy ki érdemel tiszteletet, és ki nem.
Bornai úr, köszönöm!

WhyCantITouchIt? 2012.11.08. 12:07:53

Ez az ember vagy nagyon nagyon hülye, vagy nagyon nagyon beteg.

a_tom 2012.11.08. 12:34:16

Ezeknek a tájegységeknek általában nem ez a magyar neve, ez csak a Nagy-Magyarországi közigazgatási terület neve volt. Őrvidék tájegységei például Alpokalja és Kisalföld, ami már tényleg értelmezhető földrajzi, meteorológiai egységként. Amúgy véletlenül a nagy-magyarországi Őrvidék Ausztriában most közigazgatási egység, be lefogadom hogy sokkal többen ismerik Burgenlandként, felesleges erőltetni az Őrvidéket. Még a Várvidék korrektebb magyarítás, de ez is minek...
Valamint; "Bár egykor Magyarországhoz tartozott, mégsincs hivatalosan elfogadott magyar elnevezése, mivel soha nem alkotott egységes közigazgatási vagy földrajzi egységet, kivéve az 1921-ben itt alapított Lajtabánságot."-wikipédia
Slovenskonak viszont jelenleg egyértelműen nem Felvidék a magyar neve, hanem Szlovákia.
A szlovákokat, főleg a sötétebbeket sérti ha lépten-nyomon lefelvidékezik az országukat. Aztán meg jól bosszút állhatnak valakin, mondjuk az ott élő magyarokon. Mi meg nem tudjuk megvédeni őket. (bár szerintem magunkat se...)

Természetesen lehet használni a -vidék neveket, de felesleges, sőt káros is lehet MINDENHOL ezt erőltetni, ott is ahol nincs helye.

Ha valaki erre (vagy bármire) finoman felhívja a figyelmet akkor ezt megköszönni illik, nem pedig győlölködni vagy megbántódni.
Egyáltalán hogy bánthat az bárkit hogy valakinek más a véleménye, nézőpontja? A bólogató-mimózák országa vagyunk, vagymi?

Én azért kérek elnézést mert ennyi hülye idetalált, köszönhetően főleg a kurucinfó hazugságainak meg a funkcionális analfabétizmusnak, szemellenzős nemgondolkodásnak :(

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2012.11.08. 12:37:18

Igazából nincs miért elnézést kérni. A témaválasztás és a cím együttese valóban csavaros volt és egészében alkalmatlan arra, hogy komolyan lehessen venni. Akiket megbántott, azokat bármi megbántotta volna. Nem osztom azt a nézetet, miszerint államhatárokkal illendő dolog foglalkozni, ha a nemzeti identitás szabad megélésének jelenségköréről gondolkodunk. Mert ezzel sajnos megkérdőjeleznénk az országunkban élő más nemzetiségek identitás-megélésének szabadságát is. Mármint mi, akik identitászavartól és súlyos logikai ellentmondásoktól mentesen próbálunk gondolkodni. Ezt pedig a szerző valószínűleg nem állíthatja magáról következményes kérdések nélkül. A magukat kozmopolita liberálisnak vélő (!) holdudvar-értelmiségiekre jellemző viselkedésforma ez a csoportazonosságot folyton magyarság-gyűlöletet, szarországolást hangoztatva kényszeresen meg-megerősíteni próbálás. Helykeresésük közepette rossz szolgálatot tesznek annak a politikai közösségnek, amelyhez tartozni vágynak és az egész országnak is. Ugyanis ez a fajta észjárás csak negatív dolgokból, elutasításból táplálkozik. Elutasítják azt, ami tulajdonképpen mára az egyetlen közös dolog maradt. Amit ápolni és színes tartalommal kellene folyvást újratölteni: a nyelvi identitásunkat.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.11.08. 12:47:59

Ez nem bocsánat kérés - ez egy jellemző semmi.
Lehet magyarázni, magyarázkodni, de már bocsánat, mi ez a "ha pontosan végigolvassák még egyszer" megjegyzés? Ezek szerint itt senki nem tud olvasni? Gyalázat, amit művelt és még csak nem is érti.

a_tom 2012.11.08. 12:53:38

@Otido:
Dehogy is! Van aki tud olvasni, illetve értelmezni, csak a 99% nem tud. Te sem :(

Bornai Tibor 2012.11.08. 13:08:15

Mindenkinek köszönöm, aki védelmez. És a bocsánatkérés valódi. Bocsánatot kérek. Azoktól, akiktől kell.

nitroerdely (törölt) 2012.11.08. 13:14:31

@a_tom: A szerző az időjárás jelentéstől eljutott a terrorizmusig. Ki itt a hülye?

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.11.08. 13:14:54

@a_tom: Ezt ismertem, "dehogy is egy, mindenki velem szemben jön az autópályán."

K2 (és ez nem az egykori club :P ) 2012.11.08. 13:31:14

Kedves Bornai Tibor!
Érzem én a nagy bölcselkedő szándékot, de sajnos messze állsz tőle.
Darázsfészekbe nyúltál és a lehető legrosszabb módon. Az Unió egyik alapja, hogy végre, habár közigazgatásilag külön tagállamokhoz tartozunk, ismét lehet egységes magyar nemzetről beszélni.
Te, kedves Tibor, te idegesítetted fel az embereket. Amikor évtizedek után, az Európai Unióban, végre kifejezheti, sőt joga van egy népnek az összetartozáshoz, nyelvhasználathoz, kultúrájának ápolásához, akkor te visszaszeretnél vinni minket az 50-es évek "örüljünk, hogy élünk" politikájához.
Én nem hibáztatlak. Te vagy az előző rendszer nevelésének produktuma. Nálad érhető tetten, hogy ha hosszú távon keresztül nincs senki a környezetedben, aki hozza tovább az értékeket, akkor bizony az "új értékek" szerint szocializálódsz.
Egyet viszont érts meg!
Vannak dolgok amiket tiszteletben kell tartani, még neked is!
Ilyen például Trianon. Nem próbáljuk meg megmagyarázni, hogy ez valójában jó volt, vagy ésszerű, vagy elfogadható!
Épp ellenkezőleg! Akkor fog tudni ez a feszültség teljesen enyhülni, ha egyszer s mindenkorra kimondják majd, hogy igen, ezek a területek magyar területek voltak, Trianon pedig igazságtalan volt.
Ettől nem fog változni semmi. Nem fogják visszacsatolni a területeket.
Szóval pont egy olyan dolgot támadsz, ami oldja ezt a fezsültséget. Lehet a szlovákoknak nem tetszik, de Unió van... majd rájönnek, hogy ettől még marad az ő területükön...

Hogy értsd, miért is gáz a téma amibe ilyen ormótlanul próbáltál meg beleturkálni, példaként(nem tudom milyen származású vagy, nem is érdekel, de ezen jól bemutatható, hogy miről van szó)szolgáljon a Holokauszt!
Sokan vannak akik kételkednek benne.
Ezért ma már börtön jár bizonyos helyeken, pedig ha megnézed, bőven lehetne kérdéseket feltenni!
Nagyon sok embert sértene ennek feszegetése, ezért elfogadjuk így, tiszteletben tartjuk az ő gondolataikat, szeretteik emlékét.

Szóval, a jövőben, javaslom átgondolni, miről is írsz! Talán legcélszerűbb lenne olyan területről amihez értesz, de legalább olyan, amivel nem sértesz meg másokat... mert akkor ne csodálkozz, ha dühös kommenteket kapsz!
Mondjuk szerintem jó lecke volt ez neked magyarázat nélkül is...
Országos ismertséget hozott... csak nem a legjobbat...

Johnnny · http://5432km.blog.hu/ 2012.11.08. 13:42:39

A bocsánatkérés rendes Tőled. A mocskolódókkal ne foglalkozz, mert ők alig 5%-át tették ki a hozzászólóknak. A megalapozott bírálaton viszont nem ártana elgondolkoznod, mert a többség elég jól leírta, mi a baj a legutóbbi bejegyzéseddel. Egy másik weboldalon olvastam egy hozzászólást, amely remekül összefoglalta azt, amit magam is gondolok a témáról (s amit tegnap, talán kevésbé összeszedetten, de magam is megírtam itt):

Egyrészt a köztévé nem "a Trianon előtti Magyarországra", hanem a Kárpát-medencére kiterjedő időjárás-jelentést közöl, ami azért mégiscsak egy létező természetföldrajzi egység.

Másrészt a térképen - természetesen - a jelenlegi államhatárok szerepelnek, úgyhogy nincs miért diplomáciai jegyzékeket küldözgetni (nem is küldözget egyébként senki). A Felvidék, Délvidék stb. kifejezéseket meg azért használjuk, mert ezeket a tájegységeket így hívják magyarul. A német tévékben is Warschau-t írnak Warszawa helyett, de emiatt még sohasem tiltakoztak a lengyelek.

Harmadrészt a fent említett területeken rengeteg magyar él, éspedig köztudomásúlag nem azért, mert kivándorolt, ugye. A magyar tévé adását ők is tudják fogni, ill. meg tudják nézni az interneten. Miért ne kaphatnának ők is magyar nyelvű időjárás-jelentést???

Negyedrészt a szintén közszolgálati Duna TV-n tán az indulása óta ilyen időjárás-jelentéseket sugároztak, úgyhogy az írás mindenképp késett vagy húsz évet. (Persze leginkább meg sem kellett volna írni.)

Nagyjából ennyi. Rengeteg dolog miatt lehet aggódni, felháborodni a magyar közélet és köztévé kapcsán, de speciel az időjárás-jelentés pont nem ilyen. Furcsállom, hogy álproblémákat kreálsz ott, ahol valódiból is van elég.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.08. 13:44:29

@Bornai Tibor: A fenébe is, Bornai Tibor, pont ma akartam gúnyolódó posztot írni rólad, erre kiderül, hogy normális vagy. :) Egyebekben az első hozzászóló (@Zb74: ) már leírt mindent.

héjakútmácsonya 2012.11.08. 13:55:20

@Tiborpapa: „Ne csodálkozzunk, ha minden szomszédunk rühell minket, mivel mi egyetlen alkalmat sem hagyunk ki, hogy az orruk alá dörgöljük, hogy a nagyszüleik loptak.”

Kiknek a nevében írsz? Kik azok a mi, akik odadörgölnek? S azt honnan szeded, hogy minden szomszédja rühelli Magyarországot? Valóban, a szomszédos államok egy jó részében nem csekély embertömeg rühelli Magyarországot, és általában a magyarokat, de ennek oka talán mégsem mi magunk vagyunk, hanem sokkal inkább a szlovák, ukrán, román és szerb soviniszták, akik mindenféle baromságokkal hergelik, riogatják az erre fogékony tömegeket.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2012.11.08. 13:58:11

@a_tom: Ez az olvasd el alaposan meg a "Császár új ruhája". www.meseskonyv.hu/a_csaszar_uj_ruhaja.html
Milyen izzadságszagú magyarázat mentén lehetne másképpen értelmezni, mint ahogyan? :)

Zb74 2012.11.08. 14:00:45

@a_tom: "Természetesen lehet használni a -vidék neveket, de felesleges, sőt káros is lehet MINDENHOL ezt erőltetni, ott is ahol nincs helye."

Aha, tehát például Reisz András meteorológus - akit az irrendenta lapnak elég nehezen nevezhető MaNcs is felvidéki, közelebbről losonci születésűként mutatott be, nem pedig "szlovákiaiként" és "Lučenec-iként" - csak ne nevezze nevén szülőföldjét, szűkebb pátriáját, mer' az szerinted "felesleges" meg "káros". Csak gratulálni tudok!

Amúgy maga Bornai Tibor is arról írt egy minapi Facebook-bejegyzésében, hogy PILISSZENTLÁSZLÓ közelében látott két elkóborolt kutyát. PILISSZENTLÁSZLÓ, így, magyarul, ráadásul végig nagybetűvel. Most el lehetne kezdeni poénkodni azon, hogy Bornai egy megveszekedett soviniszta, és meglesz még a böjtje annak, hogy nem a "rendes" szlovák nevén, Senváclavként emlegette a falut a nagy látogatottságú közösségi portálon; mindjárt jönnek majd a diplomáciai jegyzékek meg a terroristák ;)

Maradjunk annyiban, hogy Bornai Tibor minapi írása érzéketlen, átgondolatlan és szükségtelen volt - talán azóta felfogta, miért, talán nem -, mindenesetre örüljünk annak, hogy legalább egy bocsánatkérésre képes volt.

2012.11.08. 14:36:05

Szerintem korrekt. Nem nagyon szokás manapság a bocsánatkérés vagy az önkritika. A tegnapi poszt ettől még butaság volt szerintem, nem annyira sértő, mint inkább egyoldalú és durván leegyszerűsítő.

H6todik Lenin 2012.11.08. 16:36:32

Te voltál az, ráadásul nem ez az első szélsőséges, uszító bejegyzésed. Minket nem zavar ha héberül beszélsz. A folyton a mások elfogadásról prédikáló libsiket miért zavarja, ha a magyarok a saját nyelvüket használják? Izraelben is van időjárás jelentés... Gáza, Golán fennsík...? El lehet költözni!

sárospataki 2012.11.09. 17:08:14

Én megpróbáltam többször is elképzelni, milyen érzés horgadt fel a posztíróban, amikor meglátta, és végiggondolta és átérezte az előző posztjában leírtakat. Nem tudom elképzelni. Kognitívan több eset is lehetséges, azért:

1. Az írót eltekint attól, hogy azokon a vidékeken élnek magyarok, vagyis azt tisztán állami-közigazgatási alapon képzeli el.
Ez két problémát vet fel, az első az az, hogy ahogyan többen is megjegyezték, "Bécs", "Varsó", "Bázel" és "Párizs" szerepeltetése az időjárásjelentésben hasonló empatikus vihart kellett volna kiváltson Bornai úrból, de az a tény, hogy ez nem történt meg, hanem főleg a Kárpát-medence magyarlakta (Trianoni), de már nem Magyarországhoz tartozó részei magyar elnevezése csapta ki a biztosítékot, ez ellentmond annak, hogy eltekint attól, hogy azon a vidéken magyarok éltek, élnek. Természetesen lehet, hogy vannak olyan helyek, amelyeknek sohasem volt magyar története, pl. arra felkapnám a fejem, ha mondjuk Fiumét használnának Rijeka helyett, de ilyenről nem tudok. Tehát az ő érvelése igenis összefüggésben van azzal, hogy ott magyarok laknak. Ez esetben megakad a dolgok megértése, legalábbis részemről. A helyzet ilyen tálalása implicit feltételezi a helyi magyarság és a helyi nem-magyar lakosok érzékenységének a mérlegelését, összehasonlítását, amelyből Bornai úr számára tökéletesen egyértelmű, hogy a nem magyarok érzékenysége fontosabb. Ezt nem értem. Miért?

A másik probléma, amely bennem felmerül, az az, hogy ha tényleg nem keverjük bele az ottani magyarság kérdését, akkor feltételezhetően létezik olyan álláspont, amely szerint a nemzetiségi kérdés nem fontos - úgy általában. Ebben az esetben viszont miért fontos az, hogy aki nézi a műsort, egy _román_, mondjuk, hogyan érez, mint _román_. Az, hogy hogyan érez, mint ember, természetesen fontos, és mondjuk, hogy kényelmetlenül, mivel nem érti, ezért jogos lehet a felháborodás. Bornai úr nacionalizálja a kérdést, holott ezt lehetne un. _európai_ módon, nacionalista felhangok nélkül kezelni (és akkor nincs helye a nemzetiségek boncolgatásának).

2. Bornai úr nem tekint el attól, hogy ott magyarok élnek. Ez esetben megint logikai retorzió lép fel, mert számomra érthetetlen módon az 1. pontban tárgyalt magyar-egyéb összehasonlításból a magyar vesztesen kerül ki. Miért? Milyen értékelés mentén?

Tehát én a megértésben odáig jutottam el, hogy Bornai úr a magyarokat nem értékeli annyira, mint a románokat, mondjuk. Ha tévedtem, és nincs ilyen összehasonlítás, hiszen Bornai úr az európai értelemben vett értéksemlegesség tisztelője nemzetiségi kérdésekben, akkor viszont súlyos önellentmondásba keveredett, mert egy időjárás-jelentésből nemzetiségi kérdést csinált, amely a békés együttélés ellen dolgozik. A bennem lakó büszke magyart, és a bennem fejlődő európéert is mélyen megsértett, illetve összezavart, és ez főleg akkor történt, amikor újraolvastam a posztot, így sajnos nem áll módomban Önnek megbocsátani, kedves Tibor.

gigacherry 2012.11.09. 22:18:15

@sárospataki lány: Nem tekint el attól, hogy ott magyarok élnek. Pont ők sínylik meg a legjobban, ha a szomszédos országokkal rossz a viszonyunk. Vagy nem?

sárospataki 2012.11.10. 12:03:01

Lehet, hogy megsínylik, de szerintem nincs összefüggés, és az erősebb magyar nemzetpolitika eredményei sem ezt mutatják. Én egyébként most a konkrét posztról beszéltem, ott szó sincs a ht magyarok felőli aggódásról.

Cséfalvay 2012.11.10. 12:03:50

Nem lehet csak a "jó viszony" az egyetlen nemzetstratégiai szempont. Az utódállamok állami szinten a tolvaj rossz lelkiismeretével élnek Trianon óta. Tudják, hogy igazságtalanság, rablás és erőszak révén tettek szert magyar területekre. A rossz lelkiismeretű bűnössel szemben csak a következetes nemzeti tartás, öntudat és erő lehet eredményes.

ledo76 2012.11.10. 12:48:22

Kicsit helyreálltam ezzel a bejegyzéssel, mert a legutóbbi (főleg mint ortodox KFT rajongót) megrendített. Ugyan értettem Dránit, hogy azt akarja mondani, hogy a mai kormány által képviselt nemzetiségi és szomszédsági politika káros a magyarságnak (ráadásul csak a saját hatalmát tartja szem előtt), de az előző kormány szervilis, kádári külpolitikája is borzalmas volt. Ráadásul, ahogy mások is írták sokmindenbe bele lehet kötni ebbe pont nem kéne, ráadásul a végkövetkeztetés is erős volt. Függetlenül ettől, Magyarország a 2. VH miatt azért visszavehet az arcából bármennyire is igazságtalan Trianon. Én azt gondolom ezzel házhoz jött Dráni a pofonért, mert a zsidózó esztelen kommentelők, akik úgyis mindenbe belekötnek, mellett a józanok egy része is azt gondolja, hogy nem is mond azzal hülyeséget a jobboldal, hogy a ballibek magyargyűlölők. Én ezt soha nem gondoltam, eleve az általánosítást utálom, pedig pont a szerzőt (másokkal együtt) tartottam jó ellenpéldának. A mai bejegyzéssel kicsit visszaállt ebben a hitem.

ledo76 2012.11.10. 12:49:30

@Cséfalvay: Tudják, csak sajnos a mi lelkiismeretünk se lehet tiszta

rkrm 2012.11.10. 18:09:59

Tegyük, fel, őszinte. He.

Igazából az a gondom, hogy nem most kezdődött az ilyen irányú bejegyzések gyártása bornai részéről (sejtem, nemcsak az övéről). Egyszer már jártam itt, akkor szintén volt egy megjegyzésem.

A csúszás akkor kezdődik, mikor van egy kormány, aki üti vágja az országot, nemzetet, és kuss van ebből az irányból.
Aztán jön a másik, aki nem jobb, de nem is rosszabb (legalábbis a egyik részéről) és a mostmár ellenzékbe került másik oldal, elkezdi mocskolni a kormányt (sokkal könyörtelenebbül, sportszerűtlenebbül igyekeznek lejáratni, mint fordítva), na és akkor jön ennek a "művészvilága" szajkózni, visszhangozni tovább... Most nem sorolom (nem erről van most szó) az előző vezetésünk bűneit, de akkor (mint magukat gondolkodó, szabadelvű, igazságos társaságnak beállító valakik) miért nem szólaltak fel?! bornai nem érdekel, nem nagy durranás (azért nem kéne ehhez hasonlókat írogatni SEMMILYEN célból), de pl. Bródyt tartottam olyan intelligenciával, igazságérzettel megáldottnak, akit-független értelmiségiként, régi állítólagos ellenzékiként-, felháborít az igazságtalanság, felszólal. Nem tette. Akkor most? Úgy látszik, szemkilövés nem számít, igazság kimondása, tényekkel megtámasztva már igen... Jó, csöndben maradt, viszont akkor most se szólaljon meg, főleg, hülyeségeket beszélve. '93-94-ben volt még ennyire elkötelezve. Számomra ez a kettős mérce rettenetes. És még vannak hozzá hasonló közéleti emberkék. Mindegy, ne foglalkozzatok velem:) Tényleg! csak nem tudtam magamban tartani.

Balt 2012.11.10. 19:13:39

"... gondolják végig, én idegesítettem fel őket ennyire, vagy már előzőleg tette ezt velük valaki."

Remek. Épp ide kapcsolódik a tegnapi válaszom:

Balt 2012.11.09. 08:16:58
@Bornai Tibor: Kedves Tibor! A dühödt, agresszív, xenofób megnyilvánulások a kérdésben 2004-ben bukkantak fel először egy bizonyos ambiciózus, az uborkafa legtetejére hágó politikus erőfelmérő antréjaként. (Nyilván nem kell részletesebb személy- vagy személyiség-leírást mellékelnem... de nagyon szomorú, hogy a környezetedben megtalálod.) A poszt átértékelése helyénvaló, valamit talán ki is köszörül ez a rácsodálkozásod, de úgy gondolom, a többségi véleménynek magától értetődőnek kellene lennie. Nemcsak azért, mert többségi, ill. mégis: amennyiben ez a társadalmi kohézió alapja. Persze nemcsak Mo.-n.

Balt 2012.11.10. 19:15:55

@szárnyas: Egyetértek. (Mármint nem a legutóbbi poszttal...) :)

Balt 2012.11.10. 19:21:13

@a_tom: "Őrvidék tájegységei például Alpokalja és Kisalföld, ami már tényleg értelmezhető földrajzi, meteorológiai egységként. Amúgy véletlenül a nagy-magyarországi Őrvidék Ausztriában most közigazgatási egység"

Fenét: "Bár egykor Magyarországhoz tartozott, mégsincs hivatalosan elfogadott magyar elnevezése, mivel soha nem alkotott egységes közigazgatási vagy földrajzi egységet, kivéve az 1921-ben itt alapított Lajtabánságot."

Nyilván belejátszik az egybecsengő Alsó- és Felsőőr - tehát az elcsatolt rész középső/déli része - no meg az Őrség, de hogy a Kisalföld...?

Balt 2012.11.10. 19:23:30

@a_tom: Jó ötlet: ezentúl Várvidéknek fogom hívni Burgenlandot. Elvégre ez pont az osztrák és horvát név tükörfordítása... :)

Balt 2012.11.10. 19:27:46

@Horgos Eszter: Nem mondom, elég bonyolult megfogalmazás, de azt hiszem tökéletesen egyetértek.

Balt 2012.11.10. 19:30:45

@Otido: Itt valószínűleg a modorosnak ható "szelíden kérdem" frazeológiára gondol, de hát olyan ez, mint hogy "Hitler szerette a kutyákat, tehát rossz ember nem lehet"... :))

Balt 2012.11.10. 19:34:58

@Bornai Tibor: Tibor, rendben, így nem kell összetörnöm a Kft lemezeimet. :) (pedig némelyik több példányban is megvan, dedikálva.) De kérlek, cserébe fogadd el, hogy a sok évtized elhallgatás után a többség számára ez a citált (időjárás-)"jelenség" normális, sőt, kívánatos. Szerintem is.

Balt 2012.11.10. 19:51:43

@héjakútmácsonya: Mondjuk lényegileg ebben igaza van, (nem kis) részben ez lehet a dolog lélektani mozgatórugója:

"az orruk alá dörgöljük, hogy a nagyszüleik loptak"

Persze ez nem jelenti azt, hogy nekünk legyintenünk kéne erre és behúzni fülünket-farkunkat. ("Merjünk kicsik lenni".)

Balt 2012.11.10. 19:55:12

@Zb74: :) Ez a Senváclav jó! Egyetértek, a dolog kb. analóg.

Balt 2012.11.10. 20:06:08

@sárospataki lány: Hú, de jó meglátások!
Én tudok megbocsátani vagy legalábbis elnézni, noha (már) tudom, hogy Bornai Tiborral nyilván soha nem fogunk ezen (se) közös nevezőre jutni. Kár. Ha azonban ebből - a megengedhetetlenül szélsőséges megnyilvánulásokon túl - azt is sikerült levonnia, hogy legalább ebben a kérdésben meggondoltabb lesz a jövőben, netán a politikai kiállásokat moderálja, akkor végül is nem volt a poszt hiábavaló...

Balt 2012.11.10. 20:08:12

@gigacherry: Nem rossz, már tegnap tisztáztuk: messze jobb Radicovával és Ficoval is, mint a Gyurcsány-Bajnai érában. (Hivatkozások a múltkori blogban.)

Tiborpapa 2012.11.10. 21:23:04

"...a többségi véleménynek magától értetődőnek kellene lennie"
Szelíden kérdem, azt az 1600 lájkolót hová számoljuk?

Balt 2012.11.11. 06:21:03

@Tiborpapa: Biztos lehetsz benne, hogy messze a kisebbséghez. Már csak a Fbookon egyáltalán regisztrálókat is. A "like" meg egyszerű virtuális kutyahugyozás. Ámbár kíváncsi vagyok, mennyi lenne a "dislike"...

Balt 2012.11.11. 06:30:06

@Balt: Ha nagyon unatkoznék és szeretném magam exponálni, kipróbálnám. Nyilván ehhez szükség volna hasonló nagységrendet elérő felületre.

Jól írta fentebb Ron Jeremy: :) max. 1% lehet a "lájkolók" aránya.

ledo76 2012.11.11. 08:27:24

@Balt: Azt ezért amúgy sem kellett volna, hiszen Dráni "csak" 1/4-e az együttesnek. Jó viszony ide vagy oda azért csak nem akarják visszavonni a szlovák állampolgárságot elvevő törvényt. Egyébként nem ez a fő baj a mostani kormánnyal, hanem, hogy jó ht magyarokra (Tőkés, Duray) és rossz ht magyarokra (Bugár, Markó) osztja fel a kinntrekedteket. Pont mint itthon mindent a hatalomért.

Balt 2012.11.11. 08:35:02

@ledo76: Ők alighanem "magukat" osztották fel. (Ami persze baj. Meg nyilván az ehhez való belmagyar viszonyulás is. Amitől ugye nem mentes senki. Legfeljebb aki 23 millió románozik. Ááá, még az sem...)

ledo76 2012.11.11. 08:36:06

@rkrm: Én nem vagyok elfogult az előző kormánnyal szemben, nem voltak jobbak mint a mostaniak, bár véleményem szerint a Fidesz a legnagyobb métely ebben az országban, azért az muhaha, hogy a mai ellenzék sportszerűtlenebb(!). Nem tudom ki őrjöngött amikor elvesztette a hatalmát, ez olyan folyamatokat indított el aminek mai napig isszuk a levét, persze tetézve a ballib elképesztően rossz kormányzásával és egyéb bűneivel. Manapság az ellenzék a 2/3 miatt legfeljebb ugat (azt se nagyon határozottan), de nem harap. A holdudvar (művészek, stb) még erős, és anyilvánosság miatt jobban véleményformáló, de (még) lehet beszélni. A kettős mérce nekem se tetszik.

ledo76 2012.11.11. 08:37:51

@Balt: Az is gusztustalan volt, meg az is aki kitalálta/kiíratta a 2004 dec 5-i agyrémet.

Balt 2012.11.11. 08:57:54

@ledo76: Jogos. Ennek természetes aktusnak kellett volna lennie, nem népszavazgatni. Mint a 2010-ben megakult új Ogy tette, kvázi egyhangúlag. (3 ellenszavazattal.) Persze ugyanezt megtehette volna Gyurcsány vagy Bajnai idején is...

Balt 2012.11.11. 09:11:40

@ledo76: Nos, ugye az MVSz (meg az MDF) gyűjtötte az aláírásokat a népszavazáshoz, és legyen bár opportunizmus, a Fidesz csak akkor csatlakozott, amikor már a 200 ezer (kiírásra kötelező) aláírás összegyűlt. (Mentségükre szolgáljon, hogy ők addig a státusztörvénnyel látták biztosítva a határon túli magyarok HELYBEN való megtart(at)ását, noha Mo. EU, pláne schengeni csatlakozása után ez nem nyújtott kielégítő megoldást objektíve sem, hát még a célzottak szerint.)

Gyurcsány meg minden további nélkül megtehette volna, hogy a kezdeményezést új kormányfőként(!) felkarolja, élére áll, ezzel minden korábbi - udvariasan fogalmazva is: - "nemzetietlen" jelzőt lemosva az utódpártról, legfeljebb a végén szokás szerint széttárja a kezét a "mulasztásos szabotálás" után, hogy "ezzel az ellenzékkel sajnos nem sikerült..." (A kiírás úgy szólt: "Támogatja-e ön, hogy az Ogy alkosson törvényt..." blablabla.)

ledo76 2012.11.11. 10:03:18

@Balt: Pont ez a lényeg, hogy a Fidesz csak később csatlakozott, egyébként meg ezt nem úgy kellett volna, hogy népszavazás írnak ki sem ahogy 2010-ben történt, hanem leülve a szomszéd államokkal, ha azok puposkodnak, Európát is bevonva. Ez persze semmit sem ment az SZDSZ-MSZP viselkedésből, akik meg se próbáltak ilyesmit, sőt gusztustalan ellenkampányba kezdtek, bár a jobboldal is bűnös, hogy a belföldi társadalommal nem beszélte át a dolgot és ezért is volt bukás a népszavazás. Utána meg lehetett prolizni, ballib hazaárulásról beszélni, pedig itt csak az MSZP-SZDSZ (rosszul értelmezett) hatalomféltéséről volt szó, ami a Fidesznél más kérdésekben pl: pont ennek az inverzében megnyilvánul, a társadalom felosztása felér a ht magyarok elárulásával. Egyik kutya másik eb.

ledo76 2012.11.11. 10:04:27

@Balt: Egyépként érdemes megnézni mit mondott Markó a népszavazás után. Tanulságos...

Balt 2012.11.11. 10:32:22

@ledo76: Ezt a kvázi egyhangú - 2010-es felállás utáni egyik első - parlamenti szavazást tekintve nem írom alá.

rkrm 2012.11.11. 10:46:49

@ledo76: szerintem Orbán akkoriban (2002) még nem őrjöngött, sőt nekem mindig az volt a benyomásom, még a 2006-os választások után-fletó beszéd előtt-, hogy nem érdekli. Jó, ment a színjátszás, meg a nagy hangoztatások, viszont valahogy mikor lehetősége lett volna, lapult. Ld. 2002-ben, tüntetések, első rendőri brutalitás jún. 4-én az Erzsébet hídon, mi volt a reakció? Maradjon mindenki kussban, érvényes volt a szavazás (most lényegtelen, hogy az volt-e), pedig minden további nélkül, törvényesen parlamentáris eszközökkel újraszámoltathatta volna, nem került volna semmibe. Nem tette. Utána azt csinált az MSZP amit akart, néha 1-2 szalonellenzéki megjegyzést tett (hívei nagy élvezetére, hogyaszongya: viktóóóóóóóóór:)). 2006-ban ki ültette csillapította le a kedélyeket? OV. A beszéd kiszivárgása után 3(!) napig csöndben volt, aztán adott egy viccnek betudható ultimátumot, és feszültség-elvezető matiné-beszédeket tartatott a társaival, híveinek, normál színpadon, a spontán tüntetők szomszédságában. Ez a kis gőzlevezetés 1 hét alatt a kintlévők 80%-ának elvette a kedvét, és "megunták, hazamentek". Számomra akkor halt meg minden párt. Onnantól gyűlölöm a demokrácia, rendszerváltás, és egyéb szavakat. Színjáték.
Szóval szerintem a kampány-dumákat, és a tetteket te is külön tudod választani.

Eredeti kérdésfelvetéshez: Orbán (bármennyire is utálom), ha a fent említetteket is ideveszed, elvolt szépen magában. De nem ebből a szemszögből írtam: soha nem ment el Brüsszelbe, Bécsbe, Washingtonba stb., hogy milyen lepra az ország, diktatúra van, ölik a kisebbségeket. Mert a mostani ellenzék kb ilyen hírünket kelti a világban. Jó, nekik a média birodalmuk sokkal nagyobb. De azt pl tudtad, hogy Gyöngyöspatáról a francia, belga (csak ezeket tudom) lapok folyamatosan úgy írtak, még 1 évvel később is, a teljesen ártalmatlan felvonulás után, hogy ott minden minden nap irtják a cigányokat? A felvonulás miértjéről meg egy szót sem. Közben meg érdekes módon ha utazgat a baloldalról valaki, mindig az ország rossz hírét kelti... És még ők nyomják az összefogás szöveget. Ha valaki igaz hazafi, az az első, hogy soha nem járatja le az országot mások előtt. A baloldalnak a külpolitikája is alulmúlhatatlan volt (mintha direktbe csinálták volna), most pedig a hatalom visszaszerzése érdekében pattognak ("őrjöngenek") külföldön, keltik (nem a kormány) hazánk rossz hírét.

ledo76 2012.11.11. 14:51:30

@rkrm: Szerintem meg a háttérből izzította az eseményeket, illetve megtette az első lépéseket, aztán hagyta, hogy elszabaduljon. Az Erszébet hídi tüntetőket bármelyik demokráciában ennél sokkal durvábban és gyorsabban ledózerolták volna egy ilyen forgalmas hídról, jogosan. A baloldali külpolitika tényleg csapnivaló volt, de egy pár gerinctelen feljelentgető (akik szavának nincs akkora súlya kinnt mint sokan itthon hiszik), miatt nem kéne az egész oldalt megbélyegezni. Ráadásul erre jobboldalon is volt példa, plusz ők a tevékenységükkel is rombolják az ország jó hírét.

ledo76 2012.11.11. 14:57:30

@rkrm: Abban egyetértek, hogy kissé túlnőttek rajta a dolgok és 2006-ban ő is be volt rottyantva.

rkrm 2012.11.11. 15:58:08

@ledo76: be volt:)

Jogosan? Pártszimpátiától függetlenül, én mindig azt a kérdést szoktam feltenni, hogy akiknek ez a véleményük (Erzsébet híd, Kossuth tér, persze nem a gonda-tomcat féle érdekes emberek követőiről van szó) vajon '48-ról, '56-ról, is így vélekedtek? Az is buta csőcselék volt? Meg kellett tisztítani tőlük az utcát? Mindegy, csak már egyszer szeretném tudni, ez vagy az miért más mint a XXI. sz.-i történések?

A sajtóról írtam. Külföldi jobboldali sajtó nem vetette be magát ennyire. Pl. Kövér, vagy Semjén nem ment ki, hogy "na ez a szemét baloldal, beszédem után írjatok róluk igaztalan cikkeket". Én ilyesmire gondoltam. Hoztam is példát, ilyen nem volt.

De szerintem trágyább volt. Gyurcsány-külpolitikája annyira nemzetellenes volt, hogy már a kádári-szovjet politikát idézte. Emlékszem, beszólt a lengyeleknek vmit, hogy tesz a lengyel-magyar barátságra; szlovákiában is vígan elvolt, hogy igazuk van, maradjon csak bős, jó az, a magyar nemzetiség kit érdekel? Stb.
A román borozgatásra Erdély elcsatolásának ünnepén jól emlékszünk... Ezzel azt üzente: puhafarkúak ezek a magyarok, gyertek ide, röhögjünk a pofájukba. (ezt még D-209 kezdte) Nagy különbség van a "mindennap úgy kelek: vesszen Trianon", és hasonlóan beteg gondolkodás módra vall a "gyere ide ünnepeljük a nemzeti tragédiát, ami nektek jó volt". Mi is mehetünk Moszkvába, "jól kib....unk veletek, rajtatok röhögött az egész világ"...:D Vagy izraeli politikusokat hívnának a palesztínaiak bulizni.
ez milyen nemzeti külpol? méghozzá nemcsak arról van szó, mások előtt lejárattak, hanem hogy ezzel is az ország öntudatát rombolták?

ledo76 2012.11.11. 16:16:21

@rkrm: Ne hasonlítsuk az 56-os hősöket (azért később ott is voltak érdekes dolgok, ha felszabadulunk és egy demokratikus kormány alakul jó pár embert ők is fellógattak volna és lett volna átfedés a megtorlások alatt kivégzetekkel), egy tüntetéshez, az okok kicsit más súlyuak voltak (nem mellékesen ott volt mögötte a jobboldal politikai érdeke). És mondom pl a Scotland Yard nem szarozott volna ennyit sem. A baloldal külpolitikája minősíthetetlen volt ez színtiszta igazság.

rkrm 2012.11.11. 17:38:19

@ledo76:
'56: naná, én egyáltalán nem elleneznék egy ilyen tisztogatást, régebben voltak rá példák, amik jól sültek el. A mindent megbocsátás látjuk hova vezet ('89-re gondolok). De különben értelek.

Igen, csakhogy '56 is egy pont ilyen (de szervezettebb) tüntetéssel kezdődött. Méghozzá diktatúrában. Ők sem "szaroztak", később lőtték a védtelen tömeget (akik még egy rohadt molotov koktélt sem dobtak el) ahogy kell. Mostmár persze hősök. Csak kellett hozzá 34 évet várni. Addig ők is csőcseléknek számítottak. Állítólag egy demokratikus rendszerben meg lehet véleményt formálni, még így is. Pl. nem öreg néniket kell verni a hős rendőröknek. Nyugat erre még nem jött rá, de szerintem mi igen: a bejelentett tüntetésekkel, szónoklatokkal semmit nem lehet elérni. Nem vennék rá mérget, hogy 40 év múlva másként látja az Isten adta nép 2006-ot pl.

Ok, más súlyúak voltak az okok, nem vitatom, az eszközökre gondoltam, illetve arra, hogy akik ma csőcselékeznek, akkoris csőcselékeztek volna. Szerintem. A helyzet egy az egyben ugyanaz volt: néhány ezren kimentek az utcára. ('56-ban sem kihalt sikátorokban lézengtek)
Mostmár látjuk, tudjuk, emlékezünk (még a vérbefojtás jogutódjai is) a hősökre, csakhogy akkor nem ez volt az elfogadott vélemény, meg utána sem.

Épp ez az! És mégse léptek semmit! Nekem először életemben ez lett gyanús politikailag (mivel kölök 15 éves voltam:)).

Különben én személy szerint azon az régimódi, mára idealistának mondott állásponton vagyok, minden oldalnak nemzeti, és ne politikai érdekei kellene, hogy legyenek. Baloldalt nem kell itthon bemutatni, mindig hozzák a szokásost. De én addig elvoltam azzal (meg tán utána is 1-2 évig, bár egyre csökkenő érzettel), hogy a Fidesz a nemzetet képviseli. És pont ezekkel a kis sunyi lépéseikkel (hallgatásaikkal) lepleződtek le számomra. Így 2010-től engem nem ért hidegzuhanyként, hogy jön, ami aztán jött is.
Szóval kissé ellentétes véleményen vagyunk, de nem baj.

Chiro71 2012.11.11. 19:15:12

Egy dolgot szögezzünk le: Bornai Tibi hazafiságához, emberségéhez és bátorságához nem férhet kétség. Kamaszkoromból (80-as évek) egy kezemen meg tudom számolni az igazán tökös arcokat, és bizony Tibi is közéjük tartozik. Egyébként tényleg nagy faszságot írt - ki nem -, de annak fényében ez nem bír túl nagy jelentőséggel. ("A következő kört te fizeted, és fátylat rá.")

pocaklakó minimanó 2012.11.11. 23:04:56

"És akkor itt a nagy kérdés: ki volt az?"

Tibor, a dolog egyértelmű: TE voltál az.

És a nagyon gáz továbbra is az, hogy játszod itt az értetlent.

Ha most parodizálnám a modorosságodat, azt írnám, hogy: Szelíden kérdezem, muszáj ennyire ostobának lenned?

pocaklakó minimanó 2012.11.11. 23:08:10

@gigacherry:

"Pont ők sínylik meg a legjobban, ha a szomszédos országokkal rossz a viszonyunk. Vagy nem?"

Akkor is megsínylették, amikor jó volt a viszonyunk.

A viszonytól függetlenül szívatják őket és akik szelíden kérdeznek, ehhez szívatáshoz még azt is akarják, hogy MI pucsítsunk ezért NEKIK.

Parafrázis: Szelíden kérdezem, miért kell a pucsítást propagálni?

Balt 2012.11.12. 08:23:30

@rkrm: "pedig minden további nélkül, törvényesen parlamentáris eszközökkel újraszámoltathatta volna, nem került volna semmibe. Nem tette."

Az mondjuk nem igaz, hogy ne próbálta volna meg, hisz azon röhögött Tóta W.-től kezdve mindenki, hogy a kis plexi pulpitust körülhordozva mindenhol csak az "újraszámolást! újraszámolást!" lemez megy - ami ilyen paraszthajszálnyi győzelem esetén demokratikus minimum lenne, lásd Bush 2000-es győzelmét -, de aztán Lamperth Mónika hama'-hama' eltüzelte a szavazólapokat, amint a törvényi lehetőség adott volt. (3 hónap.) A számláló lapokat egyébként újraszámolták, ahogy arra az vt (? OVB?) kötelezi szoros eredménynél a bizottságokat, de hogy valami kiderüljön, ennél valszeg mélyebbre kellett volna ásni.

"2006-ban ki ültette csillapította le a kedélyeket? OV. A beszéd kiszivárgása után 3(!) napig csöndben volt"

Csöndben = külföldön, Berlinben.

"aztán adott egy viccnek betudható ultimátumot, és feszültség-elvezető matiné-beszédeket tartatott a társaival, híveinek, normál színpadon, a spontán tüntetők szomszédságában."

Igen, ezt sokan nehezményezték, hogy a Fidesz megpróbált külsőségeiben is elhatárolódni a radikális ellenzéktől (ehhez képest máig összemossák), ami a kezdő lökés volt a Jobbik középpárttá válásának. (És akkor még a gyurcsányi, titkosszolgálati machinációkat nem is boncolgattuk...)

Balt 2012.11.12. 08:25:37

@ledo76: "egy pár gerinctelen feljelentgető (akik szavának nincs akkora súlya kinnt mint sokan itthon hiszik)"

Ha Bajnainak van esélye visszatérni, az jelentős részben ezeknek a "szava sincs" külföldi feljelentgetőknek köszönhető... (Gáti, Simonyi, Heller, Konrád stb.)

Balt 2012.11.12. 08:34:28

@Chiro71: "Kamaszkoromból (80-as évek) egy kezemen meg tudom számolni az igazán tökös arcokat, és bizony Tibi is közéjük tartozik."

Én mindig kiálltam a Kft-ért (akkor is, mikor eleinte értetlenség fogadta), de "tökösségre" nem emlékszem. Nekem bizony sorsfordító (na jó: kamaszkori fejlődési velejáró) volt az a fajta abszurd, ami őket fémjelezte. Bár csak ezt látnám a két ominózus postban is, de akárhogy igyekszem, nem megy. Pedig az abszurd humor most se áll távol tőlem... :)

rkrm 2012.11.12. 09:21:45

@Balt: Újraszámolás: hát most hogy írod, tényleg volt ilyesmi. Szalon-tiltakozás, jó szokásukhoz híven:) Annyira populisták, mindenkinek megfelelni akarók, csak ők legyenek hatalmon, hogy erre mást nem lehet mondani: GYÖNYÖRŰ:) (ok, a többibe most ne menjünk bele, ismerjük, és már volt róluk szó) Ezért a véleményem: amíg az Fidesz-kormány ügyködik, minden balos viruljon. De komolyan! Mint ahogy virul is, jóban vannak ezek (a parlamenti röhögős képek alapján), és tetteikben sincs különbség.

2006: Jó. És miért nem jött haza? Ha már első a Haza (hívei szerint). Emlékszem, minden épkézláb politikus, párt, szervezet, 0%-tól fölfelé, egyből kamerák elé állt (nyilván nem minden érdektől mentesen, nem minden exhibicionizmus nélkül:)). Számomra nem mentség, hogy külföldön volt. (már ha erre céloztál)

Igen, csakhogy: nem radikális ellenzék/nácik/újnyilasok/fradisták stb volt az, amelyik felháborodott, hogy "végighazudták az elmúlt másfél 2 évet ebben a kurva országban", hanem a jogosan felháborodott nép. Nem? Ez már vicc: hazámra rámondja, kurva ország stb: néhányan, a még nem elbutítottak közül elkezdenek hőzöngeni. Mi történik? Nem az, hogy hazaárulás miatt statáriális bíróság, főbelövéssel Őt, és népi zenekarát, visszafelé minden nemzetellenes (szabadságharcosokat kivégző, népbutító/nyúzó, elherdáló, vagyonátjátszó, abortusz megszavazó, segílyke osztás a semmire, hitelfelvevő, minden ellopó stb) kormány tagjait '45-ig, akik a mai ragyogó helyzetünkért felelhetnének, hanem: aki tüntet, szélsőséges. By MSZP, Fidesz, MDF, SZDSZ. Innentől kezdve miről beszélünk? Egy brancsba tartoznak a rohadékok.

Radikális ellenzék összemosás: szerintem ismered a szót, ami ide illik: szalámitaktika berögződött eszméje. És működik! Hányan vannak akik ezt beveszik, hogy ma diktatúra van/épül... No igen.
Mindazonáltal nem tudok szabadulni attól a sejtelmemtől (amit egyre több és több tény támaszt alá), hogy színjátékot látunk.

Jobbik felemelkedése okában egyetértünk.

Ross Satyr 2012.11.12. 15:28:12

Kedves Tibor,

Elnézést kérve azoktól, akik valóban a témához kapcsolódnak: csak azért itt írom le az alábbiakat, mert ezt találtam utolsó bejegyzésként.

Értesülve a Vámos Miklóssal közösen indított projektről, felhívom a figyelmét arra a kb. 35 tartalomra, amelyeken nagy Beatles-slágerek hallhatók magyar szöveggel. Ezek a YouTube-on érhetők el, ha pl. a Google keresőbe az alábbi szöveg kerül:

ross satyr beatles-hu

A felvételek minőségéért elnézést kérve, a szövegeket felajánlom szíves felhasználásra.

Balt 2012.11.12. 16:11:07

Inkább ide kellett volna hoznom. Egy mai cikk, talán némileg kapcsolódik...:

index.hu/kulfold/2012/11/12/fico_es_orban_ideges_volt_de_ez_mar_a_multe

"Szüksége van egymásra Szlovákiának és Magyarországnak, Pozsony és a Budapest pedig nem engedheti meg magának, hogy feszültségek terheljék a kormányközi kapcsolatokat - fejtette ki a szlovák miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapban hétfőn megjelent interjúban."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.13. 00:01:17

Pont ma megnéztem eg yDuna tévés időjárást, be vannak rajzolva az államhatárok.

Ezért Az aggódás egyfelöl túlspirázott, de a névhasználaton tényleg érdemes elgondolkozni.

A német hírekben sem Ofen-t, Fünfkirchen-t, és nem is Pressburg-ot mondanak. Bár néha előfordul.

pocaklakó minimanó 2012.11.13. 09:14:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Brussels, Naples, The Hague, Vienna, Venice, Turin, Moscow, Prague - csak hogy indoeurópai kultúrnyelvnél maradjunk.

Zb74 2012.11.13. 14:40:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azért a Warschau mindig Warschau, sosem Warszawa. Prag helyett sem mondanak Prahát stb. Ráadásul én emlékszem olyan időjárás-jelentésre német tévén, ahol az egész német nyelvterület időjárása szerepelt, mégsem tiltakoztak az osztrákok, hogy ez burkolt Anschluss-propaganda volna.

Balt 2012.11.13. 15:07:55

Na, ez fontos eredmény, a fenti Fico cikkel elég ékesen cáfolja az előző posztban felvetődötteket...:

index.hu/belfold/2012/11/13/szerbia_szembenez_a_titoi_megtorlasokkal

Balt 2012.11.14. 14:11:06

@Balt: Vagyis inkább a megelőző posztba.
süti beállítások módosítása