Nagyon valószínű, hogy már él. Megszületett, és a világon van az, aki harminc év múlva Magyarország miniszterelnöke lesz. Hány éves lehet most? Öt? Esetleg tíz? Nem hiszem, hogy több, mint húsz. Persze az is lehet, hogy harminc. Talán biztosra csak annyit vehetünk, itt van köztünk. Valószínűtlen, hogy harminc év múlva egy harminc alatti miniszterelnökünk lesz, bár én annak is tudnék örülni. 
Szóval itt jár már az utcán. Nézi az ideges felnőtteket, egy egymással összeveszett ország lakóit. Látja a tévében a Békemenetet, az Éhségmenetet, a virrasztásos tüntetést, a diákok megmozdulásait. Látja az emelvényeket, a szónokokat. Érzi, ahogy egyre növekszik valami, és talán még nem tudja a nevét, azt, hogy feszültség. Látja a szülei gondterhelt homlokát, és furcsállja, ahogy időnként hirtelen elhallgatnak. "Ne a gyerek előtt!" - mondják.
Arra kérem a szülőket, mondják a gyerek előtt. Fontos, hogy hallja. Hogy megtudja. Fontos, hogy tanuljon belőle. Nekünk, az országnak fontos. Hogy majd harminc év múlva más legyen itt az élet. Hogy ő majd olyan miniszterelnök legyen, aki "csak" végzi a dolgát, és közben béke van. És remény. 

Szerző: Bornai Tibor  2013.02.14. 20:47 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bornaitibor.blog.hu/api/trackback/id/tr815080959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2013.02.15. 10:16:55

"Szóval itt jár már az utcán. Nézi az ideges felnőtteket, egy egymással összeveszett ország lakóit. Látja a tévében a Békemenetet, az Éhségmenetet, a virrasztásos tüntetést, a diákok megmozdulásait. Látja az emelvényeket, a szónokokat. Érzi, ahogy egyre növekszik valami, és talán még nem tudja a nevét, azt, hogy feszültség. Látja a szülei gondterhelt homlokát, és furcsállja, ahogy időnként hirtelen elhallgatnak. "Ne a gyerek előtt!""

Én másképp képzelem:

Nem jár az utcán, hanem az elit magánóvodából/iskolából sofőr viszi haza. A TV-ben semmilyen gyerek nem nézi a politikát meg a rém/álhíreket... A budai villák környékén tüntetések se szoktak lenni gyakran. Egyetlen "kapcsolata" a "néppel" a személyzet és a drága boltok, szórakozóhelyek megválogatott dolgozói, de ugye nekik tilos a mosolygáson és egyetértésen kívüli vélemény és érzelemkinyilvánítás. Nem látja a szülei gondterhelt homlokát, mert alig találkozik velük, de a "melyik ruhámat vegyem fel", vagy "esnek a részvények, ezért az aktuális vagyonom 0,000001%-al kevesebbet ér most pillanatnyilag, miközben a szomszédnak ugyanennyivel nőtt, ÚRISTEN!!!" ráncok se a kormányzásra nevelnek. Viszont ha már a közélettel nem szembesül a gyakorlatban, azért cserébe tanul majd a szülőktől értékrendet meg erkölcsöt, hogy "akinek semmilye nincs az annyit is ér", meg hogy "a szegénység a legjobb motiváció, ezt kell csinálni itt is"...

Az csak a rendszerváltások, forradalmak után gyakoribb hogy a nép egyszerű gyermekéből lesz a vezető(ahhoz előbb el kell zavarni az aktuális garnitúrát a húsosfazék közeléből, vagy tényleges esélyegyenlőséget teremteni hogy a tehetséges, szorgalmas is odaférjen...)

alf (törölt) 2013.02.15. 13:19:12

Természetesen él már, és közöttünk jár-kel. Mi több, a nevét is lehet tudni már!
Őt Orbán Gáspárnak hívják.
:(

petikécske (törölt) 2013.02.15. 14:14:51

30 év múlva még a Viktor lesz

Tiborpapa 2013.02.18. 23:55:08

Többségében a nép is él már, aki majd megválasztja. Most sírjak, vagy örüljek?! Marad a remény.

evaandrea 2013.02.23. 22:35:42

Csak én vagyok ennyire naiv, és álmodozó, hogy még hiszem, ebben az országban van kurázsi, és leveti magáról azt, ami rossz, és képes a változtatásra....hogy a hatalom nem örökölhető...hogy az indulatok helyett végre az ész győz...és még annyi minden más vár javításra...
Miért hagyjuk ezt az országot ennyire gagyivá válni????

alf (törölt) 2013.02.25. 15:25:13

@evaandrea:
"Miért hagyjuk ezt az országot ennyire gagyivá válni????"

Mert gagyi.
Igen, az ország és legnagyobb részt a lakói.
Szigorú? Az. De ha jobban megnézzük, akkor erről van szó.
persze egy csomóan menekülnek - elképesztő méretű az az exodus ami jelenleg zajlik, soha még ennyien nem hagyták el ezt az országot, a náci diktatúra idején sem.
De aki marad (nagy tisztelet a kivételnek, bár ez öntömjénezés is lehetne, hiszen végül magam is maradni látszom) annak ez a rendszer a jó rendszer. és e rendszer vezetői minden feltételét megteremtették (maguknak) az elmúlt 3 évben, hogy változtatni se nagyon lehessen.

Mert mi lesz, ha netán nem 'ők' nyerik a jövő évi választásokat? (Már ha lesz egyáltalán olyan.)
Semmi. Az összes kulcspozícióban az 'ő' embereik ülnek, az összes törvény, rendelet és szabályozás az 'ő' szájízük szerint már át lett faragva, 2/3-dal.

Még egy határozott és komoly csapattal sem lehet(ne) kormányozni az országot más aspektusból, no de ezzel a töketlen ellenzékkel? Mert az ellenzékünk is olyan, amilyet érdemlünk...

:(((

evaandrea 2013.03.09. 19:05:26

Na ne, múljon el rosszkedvünk tele!
Jön a tavasz!!!!
süti beállítások módosítása